Хакери от Китай са насочили усилията си да измъкнат тайни

...
Хакери от Китай са насочили усилията си да измъкнат тайни
Коментари Харесай

Китайски хакери се опитват да стигнат до данни на американския флот

Хакери от Китай са насочили напъните си да измъкнат секрети от университети, които имат или създават значими нововъведения и технологии, написа BBC.

Общо 27 институции, в това число и Масачузетския софтуерен институт са станали жертва на хакерската офанзива.

Проучване на компанията за кибер сигурност iDefence сочи че хакерите за изпращали злонамерени имейли, които са подписани от други образователни заведения, само че при отварянето им обезпечават достъп до съхранени проучвания.

Групата е имала цяла създадена акция, ориентирана към институции в Съединени американски щати, Канада и Югоизточна Азия. Атаката над университетите се дължи на това, че Китай има интерес към научните проучвания за технологиите на подводната война и изстрелването на подводни ракети. А университетите евентуално имат събрани данни, които да са потребни на Китай.

Според експерти, когато университетите работят с класифицирана информация, те би трябвало да са предпазени със същите стандарти като държавното управление. Голяма част от целевите институции на хакерската група са свързани с най-големия център в Съединени американски щати за океанографски проучвания. А той на собствен ред има връзка с американския флот.

iDefence счита, че групата, стоящата зад офанзивата е с име Mudcarp, която и има и други названия като Temp.Periscope и Leviathan. Компанията стига до този извод откакто проучва нездравословния програмен продукт, изпратен до университетите.

Друго следствие на компания за кибер сигурност FireEye също намира доказателства, че китайска група, наречена APT 40 преследва информация, обвързвана с морските технологии, в продължение на няколко години.

Китйските управляващи са отказали да разясняват проучването. Но по-рано страната е отрекла спонсорирането на каквито и да било хакерски офанзиви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР