Хакери използват кампанийните промоции и пускат фалшиви сайтове, а една

...
Хакери използват кампанийните промоции и пускат фалшиви сайтове, а една
Коментари Харесай

Внимание! Хакери източват банкови карти чрез сайтове за онла...

Хакери употребяват кампанийните промоции и пускат подправени уеб сайтове, а една от отличителните черти е неналичието на телефон за противоположна връзка. Едно от последните следствия на ГДБОП е разкрило, че мними търговци източват банкови карти, като употребяват уеб сайтове за онлайн разгласи.

" Ролята на националния координатор е да служи като свързващо звено сред четирите стълба на киберсигурността в България - киберпрестъпленията, Министерството на защитата с техните функционалности, Агенцията за национална сигурност и Министерството на електронното ръководство. Атаки засичаме всеки ден. Ние нямаме граници в интернет. Съседи сме както с нашите другари, по този начин и с нашите врагове. Нормално е офанзиви да има всеки ден. Те идват отвред, в това число от България ", съобщи националният координатор по киберсигурност Петър Кирков в студиото на " България заран ".

По думите му хората би трябвало да съблюдават повече киберхигиена.

" Това че има офанзиви от България, не значи, че българи правят офанзивите към нашите институции. В множеството случаи става въпрос за злепоставен компютър. Такъв, който е хакнат извън. Атаките непрекъснато се трансформират и отбраната би трябвало непрекъснато да се приспособява. Постоянно би трябвало да приспособяваме нашето държание и отбраните към офанзивите, които се случват към нас. Това се отнася и за домашните ни компютри. Атаката към президентската институция беше офанзива за отвод от услуга. Целта на този вид офанзива е политическа, а не да бъде нарушена информацията или да бъде откраднато нещо ", уточни Кирков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че се пробват да противодействат на сюжета да останем без експерти по киберсигурност и да останем без добра отбрана.

" Трябва да използваме сигурни пароли. Това значи дълги. Не би трябвало да споделяме паролата си с никого или да я преизползваме на няколко места. Трябва да внимаваме какво споделяме в обществените мрежи ", посъветва Кирков.

" След като стартира войната в Украйна, не следим фрапантно нарастване на офанзивите. Малко, може би, се промени техният тип. Започнахме да виждаме повече офанзиви, които да политически стимулирани ", сподели гостът.

Кирков добави, че дейностите при офанзива са доста ясни - в случай че институция разпознае офанзива, тя подава информация към народен екип за реагиране при произшествия с киберсигурност, само че в случай че казусът ескалира и офанзивата засегне повече институции, се привиква Национален съвет по киберсигурност.

" Ако даже тогава не можем да се оправим, имаме доста явен механизъм, по който можем да се свържем със структурите в Европейски Съюз ", заключи координаторът по киберсигурност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР