Хакан Демир широко се усмихваше, докато стоеше пред величествената сграда

...
Хакан Демир широко се усмихваше, докато стоеше пред величествената сграда
Коментари Харесай

Еритрейски, камерунски, иракски, турски корени - новият Бундестаг е по-разнообразен от всякога

Хакан Демир необятно се усмихваше, до момента в който стоеше пред величествената постройка на немския парламент през вчерашния ден, първия му формален работен ден като народен представител. " Дядо ми извънредно доста би се гордял с мен, моите родители също се гордеят ", сподели 36-годишният Демир, спомняйки си за корените на своето семейство в Турция, откъдето при започване на 70-те години дядо му пристигнал като неквалифициран " гастарбайтер " ( " гост-работник " ), с цел да оказва помощ в градежа на пътища и къщи в Германия.

Демир, представител на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), е един от стотиците хора с имигрантски корени, кандидатирали се за 735-местната долна камара на немския парламент. Броят на спечелилите от тях в неделя направи Бундестага по-разнообразен и по-приобщаващ от всеки път.

В камарата в този момент ще има най-малко трима депутати от африканско родословие - при един в предходния парламент. След години на застой още веднъж се усили и броят на дамите, в това число с две транссексуални дами. Сред новоизбраните имигранти е и 47-годишната Авет Тесфайесус, първата чернокожа жена в немския парламент. Тесфайесус, която бяга от Еритрея дружно със фамилията си, когато е на 4 години, е от Зелените и е определена да съставлява изборния регион Вера-Майснер в Средна Германия.

Сред другите нови депутати от ГСДП са 33-годишният Арман Цорн, който е роден в Камерун и идва в Германия на 12-годишна възраст, и 31-годишната Рим Алабали-Радован, щерка на иракски мигранти.
Нов народен представител от десноцентристкия Християндемократически съюз на досегашния канцлер Ангела Меркел е

родената в Германия 41-годишна щерка на турски имигранти

Серап Гюлер. През последните години тя беше заместник-министър на интеграцията в районното държавно управление на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Преди повече от 60 години Западна Германия стартира да набира гастарбайтери от Турция, Италия, Гърция, а по-късно и от Мароко, с цел да подкрепят икономическия напредък на страната. Работниците са наемани в строителството, въгледобива, производството на стомана и автомобилната индустрия.

Мнозина, които в началото идват като краткотрайни служащи, вземат решение да останат и да доведат и фамилиите си, давайки на Берлин и други градове в Западна и Югозападна Германия огромни имигрантски общности. " Моят дядо е пристигнал в Германия просто тъй като фамилията му е било доста оскъдно. Винаги ми е разказвал по какъв начин като дете не е можел да си купи даже обувки ", сподели Демир, който 50 години по-късно е определен да съставлява берлинския регион Нойкьолн, един от най-многообразните имигрантски квартали в страната.
Днес в Германия живеят към 21.3 млн. души с имигрантски корени, или към 26 % от 83-милионното население.

Тази година за Народното събрание се кандидатираха над 500 души с сходно родословие. Макар и към момента да не е ясно какъв брой са определени, броят им се чака да бъде по-голям от този във всички досегашни парламенти.
В предходния състав на законодателния орган те бяха 8.2 %, или 58 от общо 709 депутати, а в по-предишния (2013 - 2017 г.)

те бяха едвам 5.9%, или 37 от общо 631 депутати,

съгласно " Медиендинст интеграцион ", организация, занимаваща се с тематиката за имиграцията в Германия. Заради изборните правила във федералната република общият брой на депутатите в Бундестага е променлив; в новия състав на Народното събрание те ще бъдат 735.

Нарастващото разнообразие в немската политика отразява настояванията на обществото за по-точно посланичество на всички, сподели политологът от Трирския университет Уве Юн. " Сега има по-голяма отвореност, съществува и разбиране, че другите групи в обществото би трябвало да намерят място в политиката и да бъдат показани директно, сподели той пред " Асошиейтед прес ". Това ще промени политиката. "

Макар и в новия Бундестаг да има повече дами депутати, те са надалеч от постигането на паритет в националния законодателен орган. Над една трета, или 34,7 % от новите депутати, са дами при 31,4 % в предходния парламент съгласно немската информационна организация ДПА. В по-предишния 37,3 % от депутатите бяха дами.

И двете определени транссексуални дами са от Зелените: Теса Ганзерер, лесничей от баварския град Нюрнберг, на 44 години, и Нике Славик, на 27 години, от западния град Леверкузен, чийто татко е преселник от Полша.
" Всичко наподобява толкоз ново. Сигурно още не мога да осъзная изцяло, че съм част от този Бундестаг. Нямам самообладание ", сподели Демир. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР