Хага. В четвъртък, 30 ноември, 24 години след създаването му,

...
Хага. В четвъртък, 30 ноември, 24 години след създаването му,
Коментари Харесай

Зрелищно самоубийство помрачи последното заседание на Трибунала в Хага

Хага. В четвъртък, 30 ноември, 24 години след основаването му, Международният углавен съд за някогашна Югославия (МНСБЮ) завършва работа. Заключителното съвещание на Трибунала в Хага не можеше да бъде по-зрелищно, откакто един от последните шестимата обвинени погълна отрова при произнасянето на присъдата против него, вследствие на което малко по-късно умря. Така самоубийството на военновременния водач на босненските хървати Слободан Праляк засенчи резултатите от процеса и провокира отрицателни реакции против МНСБЮ, измежду които и обвинявания в непросветеност и неправда.
Събитията шокираха интернационалната общественост, само че тематиката остава най-чувстителна за жителите на балканските страни.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович разкритикува остро Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в Хага и понедсе съболезнованията на околните на умрелия някогашния пълководец. „ Искам да изразя най-дълбоките си съболезнования към фамилията на военачалник Слободан Праляк “, съобщи Пленкович в границите на конференция.
„ Неговият акт, на който, за жалост, всички станахме очевидци през днешния ден, приказва най-много за дълбоката морална неправда към шестима хървати от Босна и Херцеговина, и хърватския народ “, акцентира той.
В последния ден от работата на Международния углавен съд за някогашна Югославия, президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович прикани сънародниците си да признаят виновността на хърватите за закононарушенията, осъществени от тях в Босна и Херцеговина във войната от последното десетилетие на XX век.
Президентът съобщи в четвъртък, че жителите би трябвало да признаят, че някои от закононарушенията в Босна и Херцеговина са осъществени от техни сънародници. „ Ние, хърватите, би трябвало да имаме силата да признаем, че някои от нашите сънародници в Босна направиха закононарушения и те би трябвало да бъдат държани виновни за тях ", акцентира Колинда Грабар-Китарович в границите на телевизионно послание.

Последната присъда на Международния арбитражен съд за някогашна Югославия, издадена във връзка с шестима политически и военни водачи на босненските хървати единствено ден преди разпускането на профилирания съд, ще има последствия за връзките сред двата народа. Това съобщи сръбският министър на защитата Сърбия Александър Вулин във връзка решението на Трибунала в Хага.
„ Най-важното за сърбите е, че това решение по никакъв метод не се отнася до тях. Разбира се, то демонстрира какво се е случило сред хървати и мюсюлмани там, където не са били съдружници. Но в случаите, в които са били съдружници, никой не ги санкционира за закононарушенията, осъществени против сърбите. Това остава надълбоко усещане “, разяснява Вулин.
Съгласно думите на военния министър, че в случай че се съди по делата, Трибуналът в Хага оставя усещане, че „ против сърбите никой не е правил закононарушения “.
„ Трибуналът в Хага не заслужава почитание, тъй като той в никакъв случай не одобри, че сърбите са били жертви във войната и поради това, че за тях по този начин и не съумя да откри правдивост “, разяснява Вулин.

Членът на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович съобщи, че присъдата на шестима военновременни водачи на босненските хървати слага щемпел върху тъмна част от историята.
Шестимата политически и военни водачи на босненските хървати бяха наказани на до 25 година отнемане от независимост, а военачалник Слободан Праляк умря в късния следобяд на сряда, 29 ноември, откакто погълна отрова при потвърждението на присъдата му в правосъдната зала на Трибунала в Хага. Хърватски политици и командири бяха наказани за образуване на офанзиви против цивилни в Прозор и други места в Херцеговина за етнически чиста върху територията, обитаема най-вече с хървати. Бакир Изетбегович, който е наследник на някогашния президент на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович, акцентира, че хората му са били вкарвани в концентрационни лагери и са станали жертва на закононарушения, които няма да бъдат забравени.
Изетбегович показа, че не е планувал съответни ограничения във връзка с Хърватия след издаването на присъдата. Съгласно думите му, е належащо самата Хърватия да преживее „ катарзис “ във връзка с войната.

На фона на оживените мнения след нещастието в заседателната зала на Трибунала в Хага, от посолството на Обединеното кралство в Босна и Херцеговина подчертаха, че гибелта на Праляк не трябва да размива обстоятелството, че той и другите обвинени по делото са употребявали своите пълномощия, с цел да правят неописуеми закононарушения. „ Решението на МНСБЮ изпраща ясно обръщение, че причинителите на закононарушения ще бъдат виновни за техните действия. Апелираме всички да почитат присъдите на Трибунала и да гледат към бъдещето в духа на мира и помиряването “, се споделя в изказване от английската дипломатическата задача в Сараево.

В деня на самоубийството на Праляк, босненският град Мостар изглеждаше по-разделен от всеки път: стотици хора в хърватската част отдадоха респект на Слободан Праляк, а улиците на бошняците се опразниха.
След залез слънце в западната част на града хърватите се събраха да възпламенят свещ на един площад в чест на индивида, който в техните очи е „ военачалник Праляк " и никога военнопрестъпник, опитал се да извърши етническо пречистване против бошняците (босненските мюсюлмани) в интервала 1993 и 1994 година Още в следобедните часове в някои квартали на града хърватските флагове бяха спуснати на половина и бяха изпратени полицейски подкрепления, с цел да предотвратят възможни прояви на принуждение.

Ден след шокиращата гибел на Праляк, медиите продължат разнищването на тематиката по какъв начин някогашният пълководец на босненските хървати се е сдобил с отровата. Отговорът към този момент единствено в областта на догатките. Междувременно нидерландските управляващи увериха, че аутопсията на Слободан Праляк ще бъде направена напълно скоро.
„ Аутопсията е наш приоритет... тя ще бъде направена напълно скоро ", увери Франс Зоневелд, представител на холандската прокуратура в Хага. Той разкри, че в бутилката с течност, която Праляк погълна по време на чуване в Международния углавен съд за някогашна Югославия, е открит „ химически артикул, който може да аргументи гибел ".

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР