Хъб за разделно събиране на употребяван текстил в София и

...
Хъб за разделно събиране на употребяван текстил в София и
Коментари Харесай

Хъб за събиране на стар текстил бе открит в София

Хъб за разделно събиране на използван текстил в София и последващата му подготовка за повторна приложимост и преработване във Варна отвори порти в четвъртък. Демонстрационният план би трябвало да предизвиква използването на кръгова стопанска система в текстилния бранш. Той е финансиран с над 312 хиляди лева от оперативната стратегия " Околна среда ", с 55 хиляди лева - от националния бюджет, и с над 64 хиляди лева от компанията " Текс Тийм ", която е негов реализатор.

На територията на търговски парк " Джъмбо Плаза " в София към този момент има осем профилирани контейнери за текстил, в които се чака годишно да се събират близо 100 тона непотребен текстил. Този материал ще се обработва в индустриалната база на " Текст Тийм " във Варна, с цел да се обезпечи повторна приложимост или преработване. Очаква се към 40 тона от събраните облекла да се приготвят за продажба втора употреба и да се удължи ефикасния живот на облеклата, преди да се трансфорат в боклук. Текстилът, който не става за тази цел, ще се нарязва за парцали, които да се употребяват за произвеждане на уплътнения или за парцали в индустрията.

За първи път в България ще бъде интегрирано софтуерно решение, което разрешава следенето на генерираните количества текстил в поставените контейнери, в това число обезпечаване на информация за събрано и балирано количество, водене и следене на локациите на контейнерите, подкрепяне на логистични решения и внедряване на ефикасни направления на техниката за събиране на текстила, показват от компанията.

Ще се построи изцяло независима демонстрационна система за разделно събиране, подготовка за повторна приложимост и преработване на боклуци от текстил. Концепцията за тази система е основана въз основа на сходна сполучлива процедура в Антверпен, включваща разполагането на контейнери за разделно събиране на боклуци от текстил в търговски центрове и подготовката им за повторна приложимост и преработване в границите на Белгия.

" Изпълнението на този план е от значимо значение в подтекста на Европейската Зелена договорка и по съответно Плана за кръгова стопанска система, както и по отношение на идното основаване на система за разделно събиране на текстил в България. Вярваме, че планът ще способства за повишение информираността на жителите за опциите и изгодите от разделно събиране на непотребен текстил и ще поддържа организирането на тази активност в страната ", разяснява Цветелина Томова, началник на плана в " Текс Тийм ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР