H&M затваря 170 магазина през 2018 г. Инвеститорите са недоволни

...
H&M затваря 170 магазина през 2018 г. Инвеститорите са недоволни
Коментари Харесай

H&M се изправя срещу новата онлайн реалност

H&M затваря 170 магазина през 2018 година

Инвеститорите са недоволни от политиката на мениджмънта. Още по тематиката
Продажбите на H&M в България порастват до 139 млн. лева през 2017 година

Приходите от локалния пазар не престават да се усилват, само че темповете се забавят осезаемо
3 фев 2018
H&M и Zara под натиска на онлайн търговията

Дигитализацията на търговията на дребно е засегнала бизнеса и на двете вериги
19 дек 2017
Собственикът на Zara регистрира 12% растеж на продажбите си за полугодието

За интервала февруари - юли облагата на испанската група Inditex се покачва с 9%
25 сеп 2017
H&M отваря нов бранд магазини в опит да се оправи с конкуренцията

Финансовите резултати на веригата през първото тримесечие са под упованията на мениджмънта
31 мар 2017 Шведската верига H&M усилва приходите и магазините си през последните години, само че не съумява да усъвършенства равнищата на облагата. Оперативната облага на групата е спаднала с към 50% от 2007 година насам. Компанията е изправена пред редица провокации, като главната заплаха за нея е да бъде изместена от онлайн ритейл играчи в Европа като немския съперник Zalando или от британската група Asos, която предлага облекла, разнородни аксесоари и артикули за хубост с безвъзмездна доставка.

Влияние оказват и някои от директните съперници на H&M, които oтнемат пазарен дял. Сред тях са ирландската комерсиална верига Primark и следената от най-големия оператор на магазини за облекла Idintex - веригата за дрехи и аксесоари Zara. Продуктите на Primark са на по-ниски цени, което способства за избора на потребителите, написа Financial Times.

Недоволство измежду вложителите

H&M, която развива бизнес и в България, показа новата си тактика в края на януари. Тя планува затварянето на 170 магазина в разнообразни страни. Освен това мениджмънтът на групата разгласи, че се отхвърля от поставената цел за растеж на продажби през 2018 година поради намаляващия брой клиенти. Впоследствие вложителите показаха недоволството си към решението и акциите на компанията спаднаха с 11% до най-ниското равнище от 10 години.

Изпълнителният шеф на H&M Карл-Йохан Персон разяснява, че са позволени неточности от управлението и дефинира предходната година като разочароваща за компанията. Вече огромна част от вложителите стартират да се съмняват в ръководството на Персон и го подлагат на критика намерено. От своя страна той отхвърля обвиняванията с претекста, че е мощно стимулиран и среща необятно утвърждение от управителния съвет. Три четвърти от представители на борда са под контрола на бащата на Персон.

Исканията

Според Йоким Олсон, ръководител на Асоциацията на шведските акционери, това е последният късмет на H&M да завоюва още веднъж доверието на акционерите. Те упорстват да се обясни и обстановката към дигитализацията на H&M. Според тях управлението на компанията съзнателно прикрива резултатите от онлайн бизнеса. Олсон е безапелационен, че е належащо да се показват детайлности по отношение на дигитализацията и съответна тактика с евентуалните опасности.

Ситуацията

Годишните продажби на H&M през 2017 година са се повишили с 3%. Поради това компанията се е отказала от упоритостите си те да набъбнат с сред 10 и 15% през 2018 година, считат анализатори.

Шведската група възнамерява да отвори 390 магазина тази година. На процедура броят на магазините ще нарасне с 220, защото 170 преустановяват своята активност. Това е най-ниският брой от 2010 година Магазини ще бъдат открити в страни, в които виждат капацитет за напредък, обясниха от шведската верига. За съпоставяне, през 2017 година шведската компания затвори 91 магазина и отвори 491.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР