Х еопсовата пирамида е построена с цимент, а не с

...
Х еопсовата пирамида е построена с цимент, а не с
Коментари Харесай

Отговор на мистерията за изграждането на пирамидите

Х еопсовата пирамида е издигната с цимент, а не с великански скални блокове, демонстрира френско-американско изследване.

Дялани каменни блокове за употребявани единствено за основата и облицовката.

Използването на цимент изяснява и по какъв начин обособените блокове на пирамидата пасват толкоз добре, че сред тях мъчно може да се провре и лист хартия. Причината е, че за разлика от дялания камък, циментът се сляга и по този начин всеки блок е заел форма, съответстваща на тези под него.

Всъщност теорията, че за построяването на пирамидите е употребен цимент, изработен от варовикова каша, не е нова. Френският химик Жозеф Давидовиц още през 70-те години на XX век пази тази теза.

Той взима проби от пирамидите и ги съпоставя със скалите в околните кариери. Химическият състав е сходен, само че не изцяло идентичен. Освен това слоестата конструкция на блоковете на пирамидите не съответствува с тази на дяланите камъни.

Давидовиц също по този начин пробно потвърждава, че може да се сътвори цимент от варовикова каша и че химически той е изцяло еднакъв с проучваните от него проби.

Според тази догадка мекият варовик с високо наличие на каолин е бил изкопан на юг от платото Гиза. След това бил разтварян в огромни басейни, захранвани от Нил, до момента в който станел на водна каша. Смесвали го с вар и диатомит или натриев хидрогенкарбонат, употребен също от египтяните при мумифициране. После оставяли водата да се изпари и получавали влажен цимент, който след няколко дни се втвърдявал.

В Геополимерния институт в Северна Франция са осъществени концептуални проби с сходни съединения и е открито, че екип от пет до 10 души, работещ с елементарни ръчни принадлежности, може да сътвори циментови блокове с тегло от 1,3 до 4,5 тона за няколко седмици.

Въпреки всички доказателства хипотезата на Давидовиц е гневно отхвърлена от доста египтолози и от управляващите в Египет, евентуално тъй като поставя завършек на мистерията за построяването на пирамидите.

Противниците на теорията оспорват научните доказателства за нея. Според тях другите форми на блоковете в пирамидите демонстрират, че са употребявани дялани камъни. Освен това за варта би трябвало огромно количество пепел, а Древен Египет не е бил затрупан с гори. В същото време е имал доста работна ръка за дялане на камъни.

Няма по какъв начин хипотезата за циментовите блокове да бъде доказана или отхвърлена изрично, до момента в който египетските управляващи не дадат достъп за изследване на самите пирамиди с тази цел.

Хеопсовата пирамида се състои от 2 300 000 варовикови блока с тежест сред 2 и 30 тона всеки, а се допуска, че някои тежат 50 тона. Не е ясно по какъв начин блокове с такава тежест са били прекарвани от кариерите до градежа.

Повдигането им също няма пояснение. Изграждането на рампа за задачата би изисквало повече труд и материали от самата пирамида. Първоначално Хеопсовата пирамида е била висока 146,5 метра.

Външната обшивка се състояла от 144 000 варовикови блока, мощно полирани, с тегло към 15 тона всеки, а върхът бил облицован с червен гранит.

Ако хипотезата за цимента е вярна, то единствено към една десета от всички блокове на пирамидата са от дялан камък. Като тежестта всеки от тях не надвишава 15 тона.

Всъщност мистериите към Хеопсовата пирамида са доста. На първо място това е предназначението ѝ. Основната догадка е, че е била издигната като гробница на фараона. Но е изцяло несъмнено, че в никакъв случай, никой не е бил погребван в нея.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Между възпитаници: - Не ми извиниха отсъствията... - Защо? - Платих на ветеринарния да ми напише здравна записка, а той писал, че съм преситен с… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниДжипът със старозагорска регистрация се преобърнал„ Тук не става въпрос просто за зала. Залогът е доста по-голям – става въпрос за българската просвета и нематериалност, като един от най-важните спойващи детайли за обществото " Радев: Обяснимо е тъй като талибаните си възстановяват контрола върху АфганистанБойците плениха губернатора и началника на разследващата работа в Пул-и-АламИТН направи декларация за рецесията в енергетикатаТой обясни, че без актуализация за спомагателните 50 лева към пенсиите евентуално за ноември няма да има париСоциалните бизнесмени, които желаят да трансформират живота на децата и младежите в България, могат да аплайват до 30 августМомчето управлявало автомобила, само че изгубило надзор и колата се преобърнала, след което се блъснала в дърветаТази рецепта е за четири порции - опитайтеПоредна ужасяваща вест за брутална подигравка с детеТехнологията показва реализма на " омнивселената " По-рано през днешния ден митинг блокира придвижването пред Министерски съвет в София, митинги на работещи в " Автомагистрали-Черно море " имаше и на няколко места в странатаКакво разяснява служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковДепутатът Люк Полард съобщи, че това е поразителен случай, лишил живота на почтени хора, измежду които има и детеВижте любопитни обстоятелства за тази красива порода Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР