Х еликоптерът на НАСА "Инджинюъти" извърши исторически полет на Марс,

...
Х еликоптерът на НАСА "Инджинюъти" извърши исторически полет на Марс,
Коментари Харесай

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Х еликоптерът на НАСА "Инджинюъти " извърши исторически полет на Марс, оповестява Българска телеграфна агенция.

Контролираният полет, който е първи на друга планета, започва в 10.30 часа българско време, а малко след 13.30 часа в контролната зала за ръководство на полета на НАСА бяха получени фрагменти и удостоверение за сполучливия полет.

"Инджинюъти " излетя отвесно, издигна се на три метра височина за към тридесет секунди и по-късно кацна на повърхността на Марс. Кадрите, получени на Земята, провокираха бурни радостни реакции измежду инженерите и диспечерите на полета.



Малкият хеликоптер, който дойде на Марс с роувъра "Пърсивиърънс ", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, по-късно на 14 април. На 9 април бе открит проблем с роторите и след корекции от Земята пробният полет бе плануван за през днешния ден.

Роувърът "Пърсивиърънс " се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 година в региона на кратера Йезеро на север от марсианския екватор.

Самата задача "Марс-2020 " с марсохода започва от Земята на 30 юли 2020 година от Кейп Канаверал, щата Флорида. Автоматичната междупланетна станция тогава беше изведена с ракета-носител "Атлас-5 ".

"Инджинюъти " е първият атмосферен летателен уред в историята на проучванията на другите планети. Той е предопределен за тестване на опциите за осъществяване на полети в мощно разредената марсианска атмосфера. Цената му е 85 милиона $.

Дронът-хеликоптер има два ротора с диаметър 1,2 метра. Неговата височина е 49 сантиметра при дължина от 19,5 сантиметра и ширина 13,6 сантиметра. Масата му на Земята е 1,8 кг, а на Марс тежи 0,68 кг.

Роторите вършат до 2 900 завъртания в минута, в противоположни направления. Така те съумяват да поддържат машината в марсианката атмосфера, чиято компактност е еквивалентна на тази въздуха на височина към 30 000 метра над морското ниво на Земята.



"Инджинюъти " може да прави полети с дълготрайност 2-3 минути на разстояние до 300 метра и височина до 5 метра. За кацане той е оборудван с четири тръбни опори от въглеродни нишки. Батериите му се зареждат със слънчеви панели.

Първоначално мини-хеликоптерът беше прикован към марсохода и се намираше под специфичен предпазен щит. В първите няколко седмици след кацането той остана навътре в "Пърсивиърънс " и беше включен към неговите системи за електрическа енергия и топлоснабдяване. На 10 април мини-хеликоптерът беше спуснат на повърхността на Марс и изключен от роувъра.

След първия си пробен полетен тест "Инджинюъти " ще извърши още няколко прелитания на височина 5 метра. Хеликоптерът ще бъде употребен за разузнаване на маршрута на марсохода. Освен това благодарение на фотоси, направени с камерите на "Инджинюъти ", учените се надяват да съберат информация за някои сектори от марсианската повърхнина, които са сложни за наблюдаване от космоса.

You wouldn’t believe what I just saw.

More images and video to come...
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Руски бар. Пред него стопира москвич. Предната лява врата се отваря и водачът пийнал се свлича до колата. Отваря се предната дясна врата, на улицата… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКоличествата незабавно са били разпределени към районните здравни инспекцииПо случая са арестувани мъж и жена, повдигнати са им обвиненияАнонимността на хората е гарантиранаОчаква се да бъдат записани 12 хиляди децаХората се събраха пред Съдебната палата в Бургас в деня, в който се навършва една година от гибелта на Милен ЦветковПолитиците, които са еманация на националната воля и избор, би трябвало да резервират положителния звук, безапелационна е Мира Радева " Отношенията с Русия не се усъвършенстват. Напротив, напрежението пораства в разнообразни области ", сподели Жозеп БорелНашата партия счита, че в този момент е належащо да се сформира устойчиво държавно управление, означи водачът на БСПКои условия за влизане в страната оставатСмята се, че са се заразили от асимптоматичен член на персоналаПравната комисия би трябвало да работи плътно и оперативно, разяснява депутатът Надежда ЙордановаStarship е определен от НАСА за задачата ArtemisВсе повече хора стават жертви на онлайн измамнициТе се доставят до адрес от името на мними консултантиХората се оплакват, че не могат да стопират пред домовете сиКакво споделиха от ГЕРБ след консултациите при президента Румен РадевОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР