Гватемалците гласуват на балотаж на президентски избори

...
Гватемалците гласуват на балотаж на президентски избори, за които мнозина
Коментари Харесай

Гватемалците гласуват на балотаж на президентски избори, за които мнозина се надяват, че ще обърнат демократичното отстъпление при последните администрации.

Последните социологически проучвания предричаха, че Бернардо Аревало, прогресивен кандидат, който се движи на платформа за борба с корупцията, ще победи фигурата от властта и бившата първа дама Сандра Торес.

Аревало води с 50 процента, според последното предизборно проучване на CID/Gallup и Фондацията за свобода и развитие, а Торес е втори с 32 процента.

Този резултат може да постави началото на нова ера след широко разпространените обвинения в корупция и пълзящ авторитаризъм през последните години.

Новият президент на Гватемала ще поеме властта, докато насилието и продоволствената несигурност разтърсват страната, предизвиквайки нови миграционни вълни. Гватемалците сега представляват най-големия брой централноамериканци, които искат да влязат в Съединените щати.

„Бих искала Аревало да спечели, защото той не е същият“, каза Вероника Кампос, 58-годишен офис служител, след като гласува в неделя, според агенция Ройтерс.

„Намираме се в повтарящ се цикъл. Грешихме толкова много пъти, вярвайки в едни и същи политици.”

Изборите се наблюдават внимателно от международната общност, включително САЩ, след като кампанията беше помрачена от опитите на някои длъжностни лица да отстранят Аревало и неговата партия Семила от надпреварата.

Неочакваният успех на Аревало на първия тур беше последван от нападения срещу партийните офиси на Семила и тези на избирателните служители, което накара Обединените нации, Европейския съюз и Организацията на американските държави (ОАД) да вдигнат тревога за опитите за подкопават вота.

Неговото изненадващо второ място в първия тур на гласуването през юни провокира призиви от противници за повторно преброяване, което забави официалните резултати. Неговата партия беше спряна за кратко по искане на прокурор, преди върховният съд на страната да отмени забраната.

Политическите разногласия изправиха някои избиратели на ръба относно потенциални проблеми по време на балотажа, който Аревало публично каза, че очаква.

Аревало е син на първия демократично избран президент на страната Хуан Хосе Аревало. Когато по-старият Аревало идва на власт през 1945 г., той слага край на управлението на диктатора Хорхе Убико.

„Изразите се уважават“

Президентът в оставка Алехандро Джаматеи обеща да осигури организиран вот и прехвърляне на властта.

Но много гватемалци остават скептични, тъй като през последните години правителството изгони следователи от подкрепян от ООН антикорупционен орган и се насочи към съдии и антикорупционни активисти, много от които избягаха в изгнание.

Главният прокурор, който призова за отстраняването на Семила, беше добавен преди това от Държавния департамент на САЩ към неговия списък Engel на „корумпирани и недемократични актьори“.

OAS съобщи, че екип от 86 наблюдатели на избори е в страната.

„От съществено значение е гражданите да могат да се изразяват свободно с пълни гаранции и тяхното изразяване да бъде уважавано“, каза Еладио Лоисага, ръководител на мисията на OAS в Гватемала, в събота.

Изборите ще затворят в 18:00 ч. местно време (00:00 ч. GMT).

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР