Гласоподавателите в Гватемала изразяват несигурност преди втория тур на президентските избори

...
Гватемала Сити, Гватемала - В Гватемала е в ход кампанията
Коментари Харесай

Гватемала Сити, Гватемала - В Гватемала е в ход кампанията преди втория тур на изборите на 20 август, на който прогресивният кандидат Бернардо Аревало ще се изправи срещу консервативната Сандра Торес в борбата за президентския пост.

Но състезанието е изпълнено с несигурност, откакто Аревало премина на втория тур на гласуването.

Той и неговата партия "Движение за семена" надминаха очакванията на парламентарните избори на 25 юни, като си осигуриха едно от двете места на втория тур с изненадващо голяма подкрепа.

Но това превърна партията в мишена за наблюдение - и възможна намеса в изборите.

Съперничещите си партии призоваха за преразглеждане на резултатите от гласуването, което накара съдът да спре резултатите от изборите на 25 юни до приключване на оценката.

Когато преразглеждането в крайна сметка потвърди второто място на Аревало, сили в правителството също заплашиха да провалят кандидатурата му.

По-рано този месец един от главните прокурори на Гватемала успешно се обърна към съда с молба да спре юридическото признаване на Движението за семена, позовавайки се на нередности в подписите, събрани за създаването на партията.

Конституционният съд на Гватемала, най-висшият съдебен орган в страната, в крайна сметка отмени решението, заявявайки, че съдилищата и прокуратурата не могат да се намесват и да спират дейността на партия по време на изборния цикъл.

Прокуратурата обаче продължи да нахлува в офисите на Движение "Семе", изнасяйки кашони с документи, обозначени като "доказателства".

Прокурорите нахлуха и в други правителствени бюра, свързани с изборите, включително във Върховния избирателен съд и в Националния регистър на гражданите, където се съхраняват документи, свързани с учредяването на партиите.

Това, че тези действия бяха ръководени от служители, обвинени преди това в корупция, допринесе за опасенията относно честността на изборите. Съединените американски щати вече наложиха санкции на главния прокурор на Гватемала Мария Консуело Поррас за това, че е използвала позицията си, "за да защитава политическите си съюзници и да получава неправомерно политическо облагодетелстване".

В Гватемала Сити във вторник Ал Джазира разговаря с жители за настоящата политическа криза - и несигурността, която изпитват преди втория тур на изборите на 20 август.

Оскар Антонио Гарсия, 43 г., производител на пиняти, който живее в Гватемала Сити

"Ситуацията е лоша. Има много корупция."

В отговор на въпроса дали ще гласува на втория тур: "В интерес на истината, не. Защото просто отново ще бъде същото. Хората, които са на власт в момента, са лоши.

"Това, което се случва, е, че корупцията идва отвътре. Няма доверие. Няма доверие в нито един [политик], защото корупцията идва отвътре."

Ирма Иксая, 35-годишна студентка от Сан Пабло ла Лагуна, която живее в Гватемала

"Има объркване. Те създават объркване. Защото истината е, че не знам дали престъпленията, в които е обвинено [Движението на семената], са измислени, или човекът наистина ги е извършил. Надявам се, както казва законът, че никой не е виновен, след като е доказано обратното. И защо разследват само едната страна, а не и двете?"

"Има много несигурност по отношение на това дали изборите ще се състоят, или няма да се състоят. Така че, да, донякъде е объркващо, защото това, което се опитват да направят, е да отстранят някого, така че този човек да не може да участва, което те не могат да направят."

Едгар Икскиак, 62 г., бизнесмен от Гватемала

"Тук винаги е било зле, но сега е още по-зле, защото няма промяна в [политическата] структура. Откакто бях дете, живея в тази ситуация.

"[Тези избори] са фарс.

"Тази година беше лоша. Бях на път да затворя два бизнеса, защото нямаше изход. Бях изнудван, а след това икономическото положение се влоши."

Силвия де ла Крус, 54 г., продавач на антики от Гватемала

"Истината е, че чувствам, че безнаказаността тук в Гватемала продължава и същата група хора, които манипулират [политиката] в тяхна полза на изборите, продължават да го правят. Наистина това, което се случва, не е демокрация. Те нарушават конституцията, законите и правата ни като граждани.

"Трябва да участвам [във втория тур на гласуването], защото не искам същия пакт на корупция. Трябва да гласуваме, за да можем да изпълним волята на народа, така че демокрацията да продължи, защото това се превръща в кръг от хора, които работят само за себе си, без да имат полза за останалите граждани.

"Партията, която се класира на второ място [Движението на семената], е най-жизнеспособният вариант за Гватемала, така че демокрацията да продължи и да се въздаде справедливост. Защото ние като народ не можем да продължаваме с толкова много корупция и толкова много насилие."

Кристин Куц, 54 г., продавачка на плодове и зеленчуци от Сан Хуан Комалапа

"Тези, които са на власт в момента, само крадат всичко и подкрепят богатите. Тези, които страдат, сме ние, бедните.

"Те [богатите] не искат някой нов на власт. Те използват сила, за да може един от техните хора да остане на власт, за да продължим да сме в същото положение, в което сме в момента. И ето защо хората вече не искат [статуквото]. Искаме промяна, защото сме уморени от толкова много грабежи.

"Ще видим промяна, ако [Аревало] остане. Трябва да имаме надежда. Нуждаем се от промяна."

>Източник: Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР