Гватемала е малко позната у нас. Една от причините за

...
Гватемала е малко позната у нас. Една от причините за
Коментари Харесай

Гватемала или за общото между вулканите и кафето

Гватемала е малко позната у нас. Една от аргументите за това е, че е прекомерно далечна – до там ни разделят 15 000 км и 24 часа път. Името Гватемала значи гористо място, място на доста дървета. Територията на страната е колкото тази на България. 

Република Гватемала е самостоятелна страна от 1821 година. Там се приказва на цели 25 езика, като с изключение на главния испански и още два публични езика, има още 22. „ И тези езици идват от маите, другите диалекти. В основата е езикът на протомаите – от там се разклонява в тези 22 индиански езика “, споделя пред " Хоризонт " почетният консул на Гватемала в България Веселин Симов.

Страната е известна е с 366-те си микроклимата, само че преобладаващият е непрекъсната пролет – с температура към 20 градуса.

На 40 км от столицата Гватемала е остарялата столица Антигуа Гватемала, с колониална архитектура, част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Тя обаче е била и остаряла столица на страна, разпростирала се на територията на няколко централно-африкански страни - чак до Коста Рика. След 1821 година всички те получават своята самостоятелност.

Двете морски граници на Гватемала опират са Карибите и Тихия океан. Върху националния байрак е изобразена птицата кецал. „ Този папагал е доста хубав. Толкова хубав, колкото са красиви индианските обичаи, обичайният им текстил, който е доста пъстроцветен. “ Кецал се назовава и паричната единица на страната.

Хората в Гватемала възприемат с подигравка европейския метод на подготвяне на кафе

Когато гватемалците видят по какъв начин в Европа пием кафе, те се смеят, споделя още Веселин Симов: „ Защото те схващат от кафе. Не единствено царевицата, освен какаото идва от маите. Кафето в Европа го познаваме по различен метод. Познаваме доста италиански кафета. В Италия кафе няма, само че италианците са най-настоятелни и известни в своите марки кафета и метод на подготвяне. Всъщност обаче, един барист гватемалец ще каже, че те го прегарят, те ни дават изгоряло кафе. И тези машини, които елементарно подготвят кафето, в действителност вършат някаква друга напитка. “

Гватемалското кафе се прави в специфична кафеварка – кемекс, която е първообразът на кафеварките за черно кафе. „ Това е една стъклена колба, със специфична форма, със специфичен филтър, който по-добре прецежда всички частици, които не би трябвало да влизат в напитката кафе. Освен това, кафето си има своя наслада – в това кафе не се поставя захар “, изяснява Веселин Симов.

Гватемала е вулканична страна с 33 вулкана, най-високият от които не е настоящ, той е мъртъв вулкан – най-високата точка в цяла Централна Америка. Между вулканите и кафето има неподозирана връзка, тъй като „ най-силните, най-плътните кафета, се отглеждат на най-високо място при тази температура, при този климат. “

В Гватемала наша сънародничка, която живее там към този момент 40 години, е основала собствен бизнес с кисело мляко, прибавя други линии към портрета на далечната страна Симов.

Традиционната храна в Гватемала е тамалес –царевична питка, цялостна с месо и черен фасул. Във всяка храна гватемалците поставят царевица, фасул и чили.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР