Гватемала арестува антикорупционен адвокат, което предизвика международно недоволство

...
Гватемала арестува бивш член на подкрепяна от ООН мисия за
Коментари Харесай

Гватемала арестува бивш член на подкрепяна от ООН мисия за борба с корупцията, последното в поредица от съдебни действия, предприети срещу онези, които са преследвали неправомерни действия на правителството и са организирали престъпление.

Гватемалският адвокат Клаудия Гонзалес каза пред репортери в понеделник, че е изправена пред обвинения в злоупотреба с власт от държавен служител, въпреки факта, че не е била държавен служител, когато е служила в Международната комисия срещу безнаказаността в Гватемала (CICIG).< /p>

Арестът й предизвика международно недоволство, включително от ООН и нейните страни-членки.

„Съединените щати категорично осъждат злоупотребата с прокурорски правомощия от [държавното министерство на Гватемала]“, каза Държавният департамент на САЩ в публикация в социалните медии.

В своето изявление Държавният департамент на САЩ приписа на Гонзалес и други антикорупционни прокурори, че търсят „прозрачност и отчетност в своята страна“.

Сред лицата, идентифицирани в публикацията, са Ева Сиомара Соса – която беше арестувана през 2022 г. – и Хуан Франсиско Сандовал, който избяга от Гватемала през 2021 г. от страх за безопасността си.

На брифинг в понеделник говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш „също отбеляза със загриженост съобщенията за скорошни нападения и заповеди за арест срещу гватемалски прокурори“, като посочи Гонзалес сред тях.

Адвокати, съдии и правни експерти, свързани с усилията за борба с корупцията в Гватемала, на свой ред се оказаха изправени пред съдебни дела през последните години. Около 30 юристи са били принудени да напуснат страната през последните години.

Критиците твърдят, че правителството е използвало скалъпени обвинения, за да атакува бивши специалисти по борба с корупцията, в опит да отслаби надзора и да консолидира властта.

Гонзалес наскоро служи като защитник на други прокурори и длъжностни лица, изправени пред подобни обвинения.

Преди това тя е работила като юридически представител на CICIG, комисия, създадена през 2006 г. като част от споразумение между ООН и Гватемала.

Целта му беше да изкорени организираната престъпност в страната и нейното правителство. На групата се приписва водеща разследвания, довели до повече от 400 присъди, включително една срещу бившия президент Ото Перес Молина.

Въпреки че CICIG спечели широка подкрепа в Гватемала за своята антикорупционна дейност, тя предизвика и обратна реакция, като някои политически фигури работят за разбиването на групата.

Комисията в крайна сметка беше разпусната през 2019 г. от бившия президент Джими Моралес, който самият беше разследван.


Но критиците предупреждават, че преследването на защитниците на борбата с корупцията надхвърля CICIG.

Прогресивният конгресмен Бернардо Аревало също води кампания за президент през 2023 г. на платформа за борба с корупцията.

Но след като се очерта като фаворит в първия тур на гласуването през юни, Аревало и неговата партия се изправиха пред правни предизвикателства и обиски в офиси, водени от главния прокурор на Гватемала Мария Консуело Порас.

САЩ санкционираха Порас за „значителна корупция“, обвинявайки я, че е използвала позицията си, „за да защити политическите си съюзници и да спечели неправомерно политическо благоволение“.

Въпреки това Аревало постигна убедителна победа на балотажа на президентските избори в Гватемала на 20 август.

Но критиците предупреждават, че той продължава да получава заплахи, които могат да застрашат мирното предаване на властта. Миналата седмица Междуамериканската комисия по правата на човека (IACHR) поиска от правителството на Гватемала да осигури допълнителна сигурност на Аревало, позовавайки се на смъртни заплахи срещу него и избрания вицепрезидент Карин Ерера.

И в понеделник, след като резултатите от изборите бяха сертифицирани, правителството на отиващия си президент Алехандро Джаматеи спря партията на Аревало, Движението на семената, повдигайки въпроси относно неговото политическо бъдеще.

Аревало трябва да встъпи в длъжност на 14 януари.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР