Гуверньорът на централната банка на Гърция е поискал от премиера

...
Гуверньорът на централната банка на Гърция е поискал от премиера
Коментари Харесай

Скандал в Гърция – министър наложи ултиматум на гуверньора на централната банка

Гуверньорът на централната банка на Гърция е изискал от премиера Алексис Ципрас да се намеси , откакто министър му телефонирал, с цел да му каже по какъв начин да си прави работата и по-късно предал записа от диалога на медии , осведоми АП.

В известие шефът на банката Янис Стурнарас жигосах заместник-министъра на опазването на здравето Павлос Полакис за " нечувания " опит да повлияе на решенията на банката и прикани Ципрас да отбрани независимостта на финансовата институция.

" Нелепият опит...за интервенция по какъв начин администрацията на Банката на Гърция и аз персонално да изпълняваме отговорностите си е жестоко институционално нарушаване ", оплака се Стурнарас.

Гуверньорът, който заемаше поста на финансов министър при предходното консервативно държавно управление на Гърция, от дълго време има напрегнати връзки с лявото държавно управление на Ципрас. Стурнарас постоянно е нападнат от проправителствени медии.

В понеделник Полакис разгласи в обществените мрежи, че е телефонирал на Стурнарас по отношение на следствие на заем от комерсиална банка, който е получил Полакис. Търговската банка е под властта на главната финансова институция в страната. Въпросната комерсиална банка твърди, че заемът е провиснал в сходство с процедурите.

Заместник-министърът на опазването на здравето, колоритна фигура, която беше фотографирана да нарушава гръцките закони за пушене на закрити места, означи, че е призовал Стурнарас да проверява заеми, които са взети от опозиционни политици.

Впоследствие проправителствен уебсайт разгласява диалога сред двамата. Гуверньорът упрекна Полакис, че скрито е записал диалога и по-късно го е популяризирал.

" Това е исторически невиждано...министър да запиши частен телефонен диалог и неотложно да го съобщи, селективно, подправени елементи от този диалог, на медия, другарска на държавното управление ", възнегодува шефът на банката.

Полакис отхвърля да е записвал диалога, само че информацията принуди прокуратурата да стартира следствие.

Министърът също разгласи, че е дал на шефа на банката краен период от три дни да проверява заеми, взети от опозиционни политици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР