Гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че влошаването

Гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че влошаването ...

Вайдман: Влошаването на икономиката не трябва да предизвиква паника.


Гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че влошаването на икономическото състояние не трябва да предизвиква „паника“. Изказването му бе направено почти три седмици преди следващата среща на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), на което се очаква решение за нови икономически стимули.

И макар Германия да страда от икономическо забавяне, то е погрешно да се смята, че паричната политика е подходящият отговор, заяви Вайдмат в интервю за в. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, цитирано от Bloomberg.Още по тематаБундесбанк не вижда нужда от фискални стимули в Германия точно сегаБундесбанк: Германската икономика може да навлезе в рецесия

Според управителя на Бундесбанк, ако се стигне до рецесия, това ще изисква фискален отговор от страна на правителството, но в момента няма необходимост от по-големи икономически стимули.

„Призовавам за особено внимание с покупката на правителствени облигации, тъй като те заплашват да размият границата между паричната и фискалната политика“, заяви Вайдман.

Миналата седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен заяви, че ще са необходими „значителни и въздействащи“ икономически мерки през септември. Гуверньорът на финландската централна банка посочи още, че когато става въпрос за финансовите пазари, е по-добре да задминеш очакванията, отколкото да ги разочароваш.

Някои експерти прогнозират намаляване на лихвите на следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ през септември. Според Вайдман обаче свиването на лихвите в даден момент ще спре да бъде ефективно.

„Колкото по-ниски са лихвените проценти, толкова по-силно е желанието за запазване на парични средства“, заяви Вайдман, но допълни, че според него все още не е достигнат този момент.

Източник: investor.bg