Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги планира да възобнови

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги планира да възобнови ...

ЕЦБ планира да възобнови покупките на държавни облигации до ноември.


Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги планира да възобнови покупките на държавни ценни книжа до ноември, за да подкрепи крехката икономика на еврозоната, съобщава германското списание Der Spiegel, като се позовава на източници от централната банка.

Според изданието Драги се надява мярката да насърчи компаниите да инвестират повече, а потребителите да потребяват повече, пише Ройтерс.

Мандатът на Драги приключва на 31 октомври и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард беше номинирана за негов наследник. Европейският парламент ще проведе необвързващо гласуване за назначението й, което се очаква да бъде финализирано от лидерите на Европейския съюз на редовна среща на върха на 17 и 18 октомври.Още по тематаЕЦБ е отворена за намаляване на лихвените проценти при икономическия спадЕЦБ оставя лихвите без промяна до средата на 2020 г.

Миналата седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ Игнацио Виско заяви, че централната банка ще трябва да приеме още мерки за стимулиране на растежа, ако икономиката на еврозоната не нарасне. Той допълни, че банката ще обмисли вариантите си „през идните седмици“.

Управителният съвет на ЕЦБ отложи повишаването на лихвите най-малко с една година на заседанието си на 5 и 6 юни, а Драги открехна вратата за нови стимули през идните седмици. Съветът трябва да проведе ново заседание на 24 и 25 юли, на което ще обсъди паричната политика.

ЕЦБ обмисля да повиши разходите за банките за съхраняването на ликвидните им средства в централната банка в опит да стимулира банковото кредитиране, съобщава Der Spiegel, като се позовава на източници, които заявили, че подобно решение е възможно през септември.

Източник: investor.bg