Густаво Бойде прекарва по четири дни в Сао Пауло при

...
Густаво Бойде прекарва по четири дни в Сао Пауло при
Коментари Харесай

Хеликоптерът - спасение от задръстванията в Сао Пауло

Густаво Бойде прекарва по четири дни в Сао Пауло при всяка своя командировка. Бразилецът, отишъл да живее в Ню Йорк, е намерил средство за превъзмогване на чудовищните тапи: " Избрах хеликоптера ", споделя той, сочейки града под краката си, който се простира до безкрая.

Много хора от 12-те милиона поданици на мегаполиса - най-големият град в Латинска Америка - постоянно попадат в колосални транспортни тапи. В този великански град има 5.9 милиона автомобила - по един на всеки двама поданици. В час пик тапите доближават обща дължина от 330 до 576 км.

Едно ново приложение - " Воом " (Voom) - обаче дава опция да си поръчаш хеликоптер в границите на по-малко от час, по модела на " Юбър ". Това е разновидността, определен от Бойде - маркетингов шеф за Латинска Америка на огромна информационна компания. Той употребява вертолет, който го откарва бързо от квартал " Итаим Биби " до летището, отдалечено на тридесетина километра.

Сао Пауло е първият град в света, ползващ се от услугите на " Воом " - дъщерна компания на европейската самолетостроителна компания " Еърбъс ", която започва тази активност през април. " Целта ни е хеликоптерният превоз да стане наличен за повече хора ", изяснява изпълнителният шеф на " Воом " Ума Субраманиан. " В латиноамериканските страни хората губят до 10 часа седмично в пътешестване ", добавя тя.

Сао Пауло бил определен за лансирането на услугата от лист с общо 500 града по света поради всички преимущества, които съчетава. Със своите 44.8 милиона поданици (12 милиона са единствено в едноименния град) щатът Сао Пауло има най-голямата колекция от хеликоптери в света.

Според Националната асоциация за гражданска авиация (АНАК) той разполага със 700 вертолета (32.8% от националния хеликоптерен флот) и 528 площадки за кацане - съвсем половината от всички в Бразилия (1086).
В тези времена на краен стопански скептицизъм " Воом " се явява коз за представителите на бранша.

Бизнес клиентела

" В актуалната конюнктура на стесняване на пазара, появяването на тази услуга е нещо позитивно ", споделя Артур Фиорати, ръководител на Бразилската асоциация на водачите на хеликоптери, в която членуват към 2000 представители на специалността.

Секторът регистрира забележителен напредък сред 2010 и 2013 година, в миг, когато стопанската система беше в подем. По данни на асоцията на водачите в щата Сао Пауло в този интервал са се осъществявали по 2000 полета на ден. Днес те са не повече от 1300.

" Воом " работи с трима оператори, които употребяват пет хеликоптера в региона на града. Чрез приложение в смарт телефона си клиентът се записва и показва своето тегло и тежестта на багажа си. Той получава неотложно удостоверение дружно с информация за сумата, която би трябвало да заплати, в случай че метеорологичните условия не са неприятни.

Изминаването с хеликоптер на 30-те километра от югоизточния завършек на мегаполиса до интернационалното летище Гуарульос лишава приблизително девет минути и коства 480 реала (135 евро). Същият курс с постоянната услуга въздушно такси изисква повече обмисляне и е по-скъп. При нея пътуването е 10 пъти по-скъпо (5000 реала или почти 1400 евро) и би трябвало да се резервира най-малко два дни авансово.


© Associated Press

От разновидността с хеликоптера се интересуват хора като Бойде, чиято опция е да заплати 150 реала (40 евро) и да пътува час и половина с такси. " Избрах " Воом ", защото това на процедура се вписва в бюджета ми за пътешестване и е икономично и практично ", споделя тридесетинагодишният мъж.

" Спестявам два часа, които мога да употребявам за работа, а това е скъпо при моята сгъстена стратегия ", отбелязва той, до момента в който демонстрира отвисоко изцяло задръстените пътни артерии на Сао Пауло. " Воом " е насочена на първо място към бизнес клиентелата и постоянните консуматори, само че желае да се разпространява, с цел да стане налична, колкото е и едно такси, изяснява Ума Субраманиан.

Пестене на време

Това транспортно средство обаче остава непокътнато за елита. Нерядко може да се видят пасажери, чакащи хеликоптера си на покрива на четиризвезден хотел в югоизападната част на града. От тази площадка за политане всекидневно се качват шест до 10 души - множеството от тях предприемачи, за които времето е скъпо.

" Когато приятелите ми схванаха,че вземам хеликоптер до летището, ме попитаха милионер ли съм станал. А когато им споделих каква е цената, се изненадаха ", споделя Лукас Амадеу, който е маркетингов шеф. " Смятам, че след както схванат какъв брой коства това, услугата доста ще се развие ", отбелязва той. Амадеу употребява такси до аерогарата единствено при неприятно време.

Ниското качество на публичния превоз и повишението на цената на билетите станаха причина през 2013 година за най-големите национални митинги в актуалната история на Бразилия. Следващият стадий за " Воом " ще е Мексико - различен мегаполис с големи тапи. Бойде, за който това е вторият най-често употребен маршрут, потрива предостатъчно ръце: " Ако създадат същото и там, ще употребявам тази услуга ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР