Густаво Бойде прекарва по четири дни в Сао Пауло при

Густаво Бойде прекарва по четири дни в Сао Пауло при ...

Хеликоптерът - спасение от задръстванията в Сао Пауло.Густаво Бойде прекарва по четири дни в Сао Пауло при всяка своя командировка. Бразилецът, отишъл да живее в Ню Йорк, е намерил средство за преодоляване на чудовищните задръствания: "Избрах хеликоптера", казва той, сочейки града под краката си, който се простира до безкрая.

Много хора от 12-те милиона жители на мегаполиса - най-големият град в Латинска Америка - редовно попадат в колосални транспортни тапи. В този гигантски град има 5.9 милиона автомобила - по един на всеки двама жители. В час пик задръстванията достигат обща дължина от 330 до 576 км.

Едно ново приложение - "Воом" (Voom) - обаче дава възможност да си поръчаш хеликоптер в рамките на по-малко от час, по модела на "Юбър". Това е вариантът, избран от Бойде - маркетингов директор за Латинска Америка на голяма комуникационна компания. Той ползва вертолет, който го откарва бързо от квартал "Итаим Биби" до летището, отдалечено на тридесетина километра.

Сао Пауло е първият град в света, ползващ се от услугите на "Воом" - дъщерна фирма на европейската самолетостроителна компания "Еърбъс", която стартира тази дейност през април. "Целта ни е хеликоптерният транспорт да стане достъпен за повече хора", обяснява изпълнителният директор на "Воом" Ума Субраманиан. "В латиноамериканските страни хората губят до 10 часа седмично в пътуване", допълва тя.

Сао Пауло бил избран за лансирането на услугата от списък с общо 500 града по света заради всички предимства, които съчетава. Със своите 44.8 милиона жители (12 милиона са само в едноименния град) щатът Сао Пауло притежава най-голямата сбирка от хеликоптери в света.

Според Националната асоциация за гражданска авиация (АНАК) той разполага със 700 вертолета (32.8% от националния хеликоптерен флот) и 528 площадки за кацане - почти половината от всички в Бразилия (1086).
В тези времена на краен икономически песимизъм "Воом" се явява коз за представителите на сектора.

Бизнес клиентела

"В настоящата обстановка на свиване на пазара, появата на тази услуга е нещо положително", казва Артур Фиорати, председател на Бразилската асоциация на пилотите на хеликоптери, в която членуват около 2000 представители на професията.

Секторът отчете значителен растеж между 2010 и 2013 г., в момент, когато икономиката беше в разцвет. По данни на асоцията на пилотите в щата Сао Пауло в този период са се осъществявали по 2000 полета дневно. Днес те са не повече от 1300.

"Воом" работи с трима оператори, които използват пет хеликоптера в района на града. Чрез приложение в смартфона си клиентът се регистрира и посочва своето тегло и теглото на багажа си. Той получава незабавно потвърждение заедно с информация за сумата, която трябва да плати, освен ако метеорологичните условия не са лоши.

Изминаването с хеликоптер на 30-те километра от югоизточния край на мегаполиса до международното летище Гуарульос отнема средно девет минути и струва 480 реала (135 евро). Същият курс с редовната услуга въздушно такси изисква повече планиране и е по-скъп. При нея пътуването е 10 пъти по-скъпо (5000 реала или приблизително 1400 евро) и трябва да се резервира поне два дни предварително.


© Associated Press

От варианта с хеликоптера се интересуват хора като Бойде, чиято алтернатива е да плати 150 реала (40 евро) и да пътува час и половина с такси. "Избрах "Воом", тъй като това на практика се вписва в бюджета ми за пътуване и е икономично и практично", казва тридесетинагодишният мъж.

"Спестявам два часа, които мога да използвам за работа, а това е ценно при моята сгъстена програма", отбелязва той, докато показва отвисоко напълно задръстените пътни артерии на Сао Пауло. "Воом" е ориентирана преди всичко към бизнес клиентелата и редовните потребители, но иска да се популяризира, за да стане достъпна, колкото е и едно такси, обяснява Ума Субраманиан.

Пестене на време

Това транспортно средство обаче остава запазено за елита. Нерядко може да се видят пътници, чакащи хеликоптера си на покрива на четиризвезден хотел в югоизападната част на града. От тази площадка за излитане ежедневно се качват шест до десет души - повечето от тях бизнесмени, за които времето е ценно.

"Когато приятелите ми разбраха,че вземам хеликоптер до летището, ме попитаха милионер ли съм станал. А когато им казах каква е цената, се изненадаха", разказва Лукас Амадеу, който е маркетингов директор. "Смятам, че след както разберат колко струва това, услугата много ще се развие", отбелязва той. Амадеу ползва такси до аерогарата само при лошо време.

Ниското качество на обществения транспорт и повишаването на цената на билетите станаха причина през 2013 г. за най-големите народни протести в съвременната история на Бразилия. Следващият етап за "Воом" ще е Мексико - друг мегаполис с огромни задръствания. Бойде, за когото това е вторият най-често използван маршрут, потрива доволно ръце: "Ако направят същото и там, ще ползвам тази услуга". /БТА

Източник: dnevnik.bg