Гуидо ван Росум е уморен от трудното прокарване на подобрения

...
Гуидо ван Росум е уморен от трудното прокарване на подобрения
Коментари Харесай

„Диктаторът“ на Python се отказа от властта

Гуидо ван Росум е изтощен от сложното пробутване на усъвършенствания в езика

„ Повече в никакъв случай не желая да се боря толкоз мъчно и по-късно да открия, че толкоз доста хора презират моите решения “, споделя Гуидо ван Росум – основател на езика за програмиране Python и едноличен управител на плана

Управленска рецесия налегна плана Python – език за програмиране, основан през 1989 година от холандския разработчик Гуидо ван Росум, който се отдръпва от позицията на едноличен началник, излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на плана.

Гуидо ван Росум заемаше поста на „ милосърден доживотен деспот “ (BDFL) на плана, което му позволяваше да управлява процеса на разработка и да взима окончателните решения.

Трудностите, с които непрекъснато се е сблъсквал при одобряване на новите оферти за възстановяване на Python – така наречен PEP (Python Enhancement Proposal), са принудили Росум да се отдръпна от ръководството.
още по тематиката
„ Сега, когато PEP 572 са подготвени, повече в никакъв случай не желая да се боря толкоз мъчно за PEP и по-късно да открия, че толкоз доста хора презират моите решения “, написа Росум, като добавя, че към този момент не е млад – на 62 години – и не е изцяло здрав.

„ Великодушният деспот “ има намерение изцяло да се дистанцира от процеса на взимане на решения, само че известно време ще остане в плана като елементарен „ core “-разработчик. Той дава обещание също да спомага като ментор на други участници в плана.

По думите на Росум, отдръпването му няма да повлияе на работата по следене на сривове, която се води в ресурса GitHub, така ангажираните там експерти рядко се съветват с него.

Освен това Гуидо ван Росум не възнамерява да назначи собствен правоприемник на поста „ милосърден доживотен деспот “. Общността на разработчиците сама ще би трябвало да реши каква форма на ръководство е най-подходяща за плана – народна власт, безредица, тирания или федерация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР