Гугъл вече няма да разрешава на рекламодателите да използват политическа

...
Гугъл вече няма да разрешава на рекламодателите да използват политическа
Коментари Харесай

Рекламите в "Гугъл" вече няма да ползват данни за политическите мнения на хората

Гугъл " към този момент няма да позволява на рекламодателите да употребяват политическа информация, с цел да таргетират публиката си. Това значи, че те няма да могат да сортират аудиторията по критерии като обществени данни за това по какъв начин хората са дали своят вот и общи политически пристрастия.

Вместо това рекламодателите ще могат да сортират таргет групите си по възраст, пол и локация. Политическите рекламодатели ще могат да насочват наличието си на контекстуален принцип – т.е., да демонстрират реклами на хора, които четат или гледат наличие за стопанска система, да вземем за пример.

Новите правила ще стартират да работят във Англия в границите на седмица. Страната ще организира следващи предварителни избори на 12 декември. В Европейски Съюз промяната ще стартира да работи до края на годината, а в останалата част от света – на 6 януари 2020 година

Преди политическите рекламодатели можеха да таргетират, употребявайки информация от потребителското държание – да вземем за пример търсения, които ги характеризират като левичари, десни или самостоятелни.

Какво вършат " Туитър " и " Facebook "

Технологичните колоси усилиха ограниченията за надзор върху политическото наличие в светлината на това, че президентските избори в Съединени американски щати са след по-малко от година. " Туитър " забрани политическите реклами напълно. " Решихме да прекратим всякаква политическа реклама в " Туитър " в световен мащаб ", разгласи основният изпълнителен шеф на компанията Джак Дорси. " Вярваме, че разпространението на политическо обръщение би трябвало да бъде справедливо, а не купено. "

" Едно политическо обръщение заслужава да стигне до хората, които са решили да следват нечий профил или да споделят избран туит ", счита Джак Дорси. " Да се заплаща за достъп отстранява това решение и принуждава хората да четат едно мощно усъвършенствано и нацелено политическо обръщение. Вярваме, че сходно решение не трябва да бъде компрометирано от парите. "
" Facebook " пък взе спорното решение да не ревизира дали постовете на политиците са неистини, въпреки че прави това за всички останали обществени страници. " Не считаме, че е наша работа да ставаме рефери на политически диспути или да предотвратяваме това политиците да стигат до аудиторията си и да бъдат обект на обществено разискване и инспекция. Ето за какво " Facebook " изключва политиците от програмата за инспекция на обстоятелства ", сподели вицепрезидента на компанията Ник Клег, който е някогашен вицепремиер на Англия.

" От 2016 година " Facebook " има изключение за " новинарската стойност ". Това значи, че в случай че някой наруши стандартите на общността, можем да позволим това наличие да остане очевидно, стига да преценим, че публичният интерес хората да го видят е по-голям от заплахата ", изяснява още Клег. Сега постовете на политиците ще бъдат класифицирани по дифолт като такова наличие. Изключение ще се прави за рекламите, които като платено наличие ще би трябвало да съблюдават стандартите на " Facebook ".

Клег посочи въпреки всичко, че е допустимо наличие, което има капацитета да разпали принуждение, да бъде сметнато за рисково и да би трябвало да бъде изтрито. Но оценка ще се прави за всеки друг случай, като тя ще бъде " холистична и всеобхватна ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР