Гугъл променя настройките си по подразбиране, за да изтрива автоматично

...
Гугъл променя настройките си по подразбиране, за да изтрива автоматично
Коментари Харесай

"Гугъл" вече няма да пази данните за всяко търсене

" Google " трансформира настройките си по дифолт, с цел да изтрива автоматизирано част от данните, които събира за потребителите. Активността в мрежата и приложенията, в това число търсенията в уеб страници и посетените страници, както и данните за местоположението, към този момент ще бъдат изтривани след 18 месеца, заяви " Ройтерс ".

Данните в " Ютюб " - в това число кои клипове са гледани и за какъв брой време - ще бъдат изтривани след 36 месеца.

Промените се отнасят единствено за нови сметки, само че скоро и съществуващите консуматори ще могат да поправят настройките си.

Съобщението в сряда идва на фона на засилените рецензии към " Google " и други огромни софтуерни компании за събирането на данни.

The Wall Street Journal заяви, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати ще разисква тази седмица проектите си за наказване на компанията за монополни дейности, в това число изказвания, че е злоупотребила с преобладаващата си позиция при онлайн търсенето.

Във вторник немски съд наложи ограничение на данните, които " Facebook " събира за локалните консуматори, заради опасенията, че злоупотребява с водещото си място на пазара измежду обществените мрежи.

" Google " към момента може да има достъп и да съхранява детайлности за местоположението на потребителите по други способи.

Потребителите ще могат по-лесно да употребяват " тайно режим ", като просто задържат фотографията на потребителския си профил в горната част на приложенията за търсене, " Google мапс " или " Ютюб ". От компанията настояват, че не поддържат указател на интензивността на потребителите, когато те са в режим " тайно ".

Компанията извлича по-голямата част от приходите си от реклами, които нормално се основават на данни за това какво потребителите гледат и четат и къде се намират. Изпълнителният шеф на компанията майка Alphabet Сундар Пичай предходната година призна, че компанията събира повече данни, в сравнение с е належащо, за реклами, и се ангажира да понижи събирането.

" Google " съобщи, че желае да държи данните от " Ютюб " по-дълго от други интернет действия, защото това ще помогне да прави музикални рекомендации, за които по-дългата история на търсенето е от изгода.

От компанията прибавят, че политиката за автоматизирано заличаване няма да се ползва за регистрационни файлове, свързани със Photos, Gmail и облачната услуга Drive, за които се твърди, че не се употребяват за рекламни цели.

Компанията е оправдала решението си да не ползва смяната към съществуващите сметки, защото не желае да изтрива данни без експлицитното позволение на потребителите.

Всички консуматори ще могат да изберат да зададат интервала на автоматизирано заличаване на данните да е единствено три месеца.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР