Гугъл призна, че нейни подизпълнители слушат записи на това, което

...
Гугъл призна, че нейни подизпълнители слушат записи на това, което
Коментари Харесай

Подслушват разговори и съобщения между потребители на Google Assistant


Google призна, че нейни подизпълнители слушат записи на това, което приказват хората на ползващата изкуствен интелект система Google помощник. Това стана след следствие на белгийската социална телевизия Ве Ер Те, в което се разкрива, че това, което хората приказват на своя Google помощник, става притежание и на други. А от време на време информацията е прекомерно персонална и деликатна, осведоми Българска национална телевизия.

Журналистът от Ве Ер Те Тим Верхойден съумява да се снабди със записите, тъй като те се съхраняват в специфична база данни на интернет колоса. И освен това. Хора, наети от Google ги прослушват и дешифрират. Петър е един от тях. Той споделя забавни и шокиращи детайлности.

Петър (псевдоним) - работи за Google: Ние влизаме в платформата на Google, в тази ситуация за Холандия и Фландрия, където са всички аудио файлове. Целта ни е да ги транскрибираме колкото се може по-точно и да запишем какво тъкмо се споделя в тях. Понякога ясно се чува дали гласът е мъжки или женски или на дете. Понякога обаче разбираме, че това, което е записано, не е било предопределено за Google асистента. Всяка седмица вършим по 1000 такива транскрипции.

Петър не е единственият, който прави тази работа за Google. Стотици хора по целия свят, в разнообразни страни и на разнообразни езици, се занимават с това да дешифрират известията, които споделяме с нашия Google помощник.

Всичко, което приказваме, се записва, тъй като сме дали единодушието си за това при инсталирането на системата. Често обаче асистентът записва и неща, които не са предопределени за него като частни диалози, в много случаи деликатни. Но те също попадат в база данни, която се слуша от сътрудници на интернет колоса.

Тим Верхойден: Това, което чувате са по-скоро почтени известия. Но не постоянно е по този начин, когато Google записва частни диалози. А това не е изключено. Аз изслушах повече от 1000 фрагмента, от които 153 несъмнено не бяха предопределени за Google. Те изобщо не би трябвало да се записват и никой няма право да ги слуша.

Специалистите не престават да се чудят тъй като Google не признава, че употребява хора за дешифрирането на записите. В отговор компанията сподели, че записите се слушат, за си изучат по-добре езикови елементи и акценти и по този начин да се усъвършенства системата.

В изискванията за прилагане било маркирано, че записите могат да бъдат употребявани от компанията и тази конфигурация можело да бъде изключена.

Google надалеч не е единственият интернет колос, който записва и слуша какво приказват клиентите му. Наскоро Амазон също призна, че употребява хора, които да прослушват записите, които прави асистентът Алекса.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР