> Гудрун ЩайнакерНеоправдани надеждиПричината: на Запад търсеха някаква алтернатива, след

...
> Гудрун ЩайнакерНеоправдани надеждиПричината: на Запад търсеха някаква алтернатива, след
Коментари Харесай

От Германия: Абсурд е да се твърди, че македонският език е просто диалект на българския

 > Гудрун Щайнакер
Неоправдани очаквания

Причината: на Запад търсеха някаква опция, откакто се видя, че и след приемането в Европейски Съюз през 2007 година България си остана затънала в блатото на корупцията и престъпността. Надежди се разпореждаха освен на, само че и на пробивния, който дълго време беше дясна ръка на някогашния кмет на София, а след изборната победа на ГЕРБ през 2009 зае поста вътрешен министър.

Междувременно Цветанов, който също се оказа замесен в корупция, пое по личен път, а равносметката от дългогодишното ръководство на ГЕРБ е отрезвяваща. Макар и да се подмладиха, елитите в страната си останаха де факто същите. И не престават да поделят между тях освен благосъстоянията на страната, само че и средствата от Европейски Съюз. Нищо чудно, че последният отчет за напредъка на България рисува мрачна картина. Учудващ е единствено фактът, че отчетът от предходната година беше доста по-оптимистичен. Нима обстановката се утежни единствено за една година?

Тази година видяхме по какъв начин месеци наред десетки хиляди хора в България стачкуваха против държавното управление. И въпреки да не съумяха да го разклатят същински, успеха на ГЕРБ на идващите избори по никакъв начин не е сигурна. За да резервира властта си, Борисов се нуждае от съдружници. И ги открива в лицето на " Обединените патриоти ", които могат да се надяват на относително дребна, само че постоянна поддръжка измежду гласоподавателите. Затова наблюдаващите считат, че решението за обсада на договарянията за еврочленство на Северна Македония е ръководено най-вече от вътрешнополитически съображения.

България упорства Северна Македония публично да признае, че македонският език е просто български акцент. Това обаче де факто оказва помощ на националистическата съпротива в Северна Македония в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, която в този момент победи, че премиерът Зоран Заев отново няма да успее да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

А изказванието, че македонският език е единствено акцент на българския, надали може да бъде надминато в своята глупост. Както днешният български език се е оформил с възникването на държавността като общоприет език въз основата на разнообразни диалекти, по този начин и македонският е бил основан след края на Втората международна война от книжовника Блаже Конески въз основата на многочислени диалекти, които са били говорени на територията на днешна Северна Македония. Да, правилно е, че македонският като формален език е зародил относително късно, само че той е също толкоз важен, колкото и останалите по-късно кодифицирани национални езици в Европа.

Един образец: днешният общоприет норвежки език Bokmaal е зародил през 19 век въз основата на по-стария Riksmaal, а след независимостта на страната през 1905 година и въз основата на езика, говорен в новата столица Кристиания (Осло). Дотогава в Норвегия са писали на датски език. Но през днешния ден никой не слага под въпрос съществуването на норвежкия език.

Обидно и провокативно

Затова настояването на България към Северна Македония е обидно, провокативно, ненаучно, нереалистично. Едно твърде транспарантно начинание, стимулирано от вътрешнополитически аргументи. А немското държавно управление би трябвало да употребява своето европредседателство, с цел да убеди българската власт и най-много премиера и водач на ГЕРБ, в чието име попада определението " европейско “, да поемат своята отговорност пред Европа и да оставят на специалистите да вземат решение разногласия за историята и езика. Политическият хайлайф в България би трябвало да се погрижи за нещо напълно друго - да си напише най-накрая домашните в битката против корупцията.

Щайнекер е е зам.-посланичка на Германия в София от 2006 до 2009 година и посланичка в Скопие от 2011 до 2014 година. От 1991 до 1995 година е работила и в немското посолство в Норвегия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР