Губерния е най-висшата териториално-административна единица в Руската империя. Въведена е

...
Губерния е най-висшата териториално-административна единица в Руската империя. Въведена е
Коментари Харесай

С указ на Петър I в Русия се създават губернии

Губерния е най-висшата териториално-административна единица в Руската империя. Въведена е през 1708 година от цар Петър I и съществува до първото десетилетие на руския интервал, до 1929 година Начело на губернията стои губернатор, назначаван персонално от императора. Губернията се дели на области, уезди и волости.
При първата поземлена промяна от 1708 година с Указ на Петър I са създанени 8 губернии:
Санкт-Петербургска (от 1708 до 1710 година наричана Ингерманландска) – губернатор Александър Данилович Меншиков;
Московска, с губернатор Тихон Никитич Стрешнев
Архангелогородска (Архангелска)
Смоленска
Киевска
Казанска
Азовска
Сибирска.
С течение на времето, заради разширение на територията и за по-добро ръководство броят на губерниите се усилва, като през 1719 те стават 11, през 1775 – 23, а по времето на Екатерина II нарастват от 40 до 51.
След Октомврийската гражданска война, по време на руския интервал, в началото се резервира териториалното разделяне на губернии, само че губернаторите и техният уред са сменени от губернски изпълнителен комитет, избиран от губернски конгрес на Съветите. Някои губернии биват заменяни с национални автономии, а след образуването на Съюз на съветските социалистически републики (1922 г.) e създаден нов проект за административно-териториално разделяне на страната. Националните автономии се трансформират в Съюзни републики или Съюзни самостоятелни области, които се разделят на области, краеве, окръзи, региони и селски препоръки. Разделението на губернии дефинитивно е отстранено през 1929 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР