Губернаторката на Пуерто Рико Уанда Васкес обяви снощи, че през

...
Губернаторката на Пуерто Рико Уанда Васкес обяви снощи, че през
Коментари Харесай

Пуерто Рико ще решава на референдум дали да стане щат на САЩ

Губернаторката на Пуерто Рико Уанда Васкес разгласи нощес, че през ноември ще се състои референдум с незадължаващ темперамент за това дали карибската островна страна да стане щат на Съединени американски щати, съобщи АП.

На острова със статут на свободно присъединена към Съединени американски щати територия е имало референдуми по този въпрос и преди, само че тази есен популацията за пръв път ще изрази визията си за това би трябвало ли Пуерто Рико неотложно да стане щат на Съединени американски щати? По този въпрос би трябвало да се произнесе и Конгресът във Вашингтон.

Темата провокира яд у последователите на независимостта и членовете на основната опозиционна партия - Народната демократическа партия, която е за опазване на статуквото, означи АП. "Прощатската " партия на губернаторката - Прогресивната нова партия - обаче залага на референдума в вяра страната да стартира да получава федерални средства за възобновяване на вредите от ураганите Ирма и Мария, от поредицата трусове и от последствията от коронавирусната пандемия.

Предишните референдуми са съдържали повече от един въпрос или разнообразни варианти, в това число самостоятелност или опазване на настоящия териториален статут, само че нито един от тях не е бил толкоз пряк, колкото този, плануван за 3 ноември, когато ще се състоят общите избори.

Пуерториканците са жители на Съединени американски щати, само че нямат право да гласоподават на избори за президент на Съединени американски щати.

Върховната законодателна власт принадлежи на Конгреса във Вашингтон в сфери като външната политика, защита и други Пуерториканците не заплащат федерален подоходен налог, само че внасят суми за обществени и здравни осигуровки и локални налози и такси.

Пуерто Рико получава федерална дотация със доста по-малък размер от щатите в Съединени американски щати, означи АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР