Губернаторът на Пуерто Рико Уанда Васкес съобщи, че ще организира

...
Губернаторът на Пуерто Рико Уанда Васкес съобщи, че ще организира
Коментари Харесай

Пуерто Рико гласува ноември дали да се превърне в американски щат

Губернаторът на Пуерто Рико Уанда Васкес заяви, че ще провежда референдум с незадължаващ темперамент през ноември за решение дали Пуерто Рико да се трансформира в американски щат, осведоми АП.

За първи път в историята на острова на референдума ще има един елементарен въпрос: " Трябва ли Пуерто Рико неотложно да се признае като щат на Съединени американски щати? ".

Отговор, който изисква утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати и въпрос, който вбеси на острова дребна група от хора, които поддържат самостоятелност, и членове на опозиционната Народно-демократическата партия, които поддържат опазване на статуквото.

" Всичко значимо в живота носи някакви опасности ", разгласи някогашният губернатор на Пуерто Рико Карлос Барсело, член на Новата прогресивна партия.

На предходни референдуми имаше повече от един въпрос и разнообразни разновидности, в това число самостоятелност или опазване на сегашния териториален статут, само че в никакъв случай въпросът не е бил по този начин пряк. Допитването е планувано по време на изборите на 3 ноември.

" Нашият народ ще ще има още една опция и всички да дефинират нашето бъдеще ", сподели Васкес. " Никога не е прекомерно късно да бъдем възприемани като равни ", добави тя.

Пуерториканците са американски жители, само че не могат да гласоподават на президентските избори. Мнозина имат вяра, че териториалният статут на острова е една от аргументите за усложненията на Пуерто Рико да се възвърне от ураганите и земетресенията, както и да излезе от икономическата рецесия.

Конгресът на Съединени американски щати ще би трябвало да одобри резултатите от референдума, с цел да се случи смяна. Законодателният орган не взе отношение при предходните пет референдума.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР