Губернаторът на американския щат Вирджиния се очаква да обяви премахването

...
Губернаторът на американския щат Вирджиния се очаква да обяви премахването
Коментари Харесай

Вирджиния премахва паметника на генерал Робърт Лий от Конфедерацията

Губернаторът на американския щат Вирджиния се чака да разгласи премахването на монумент на Робърт Лий - най-изтъкнатия военачалник от силите на Конфедерацията в Американската революция, оповестява АП.

Паметникът е на историческия бул. Monument Avenue в щатската столица Ричмънд.

Демократът Ралф Нортъм ще даде конференция, на която се чака да разгласи, че щатът ще отстрани голямата скулптура на генерала от Конфедерацията Робърт Лий и мястото на предпазване на паметника. След това Вирджиния ще търси ново място на паметника.
 Снимка 482267
Източник:

Статуята се трансформира във фокусна точка по време на митингите против полицейския произвол във Вирджиния и продължаващите демонстрации след гибелта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, който беше погубен по време на полицейски арест.

Статуята е издигната през 1890 година или 25 година след края на гражданската война . 10 000 души участват при откриването й, написа " Вашингтон пост ".

От 2015 година деятели приканват щатите да отстранен свързани с Конфедерацията скулптури от държавна благосъстоятелност, доста от тях възхвалявани като архитекти на расизма в Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР