Грузия планира да подаде молба за членство Европейския съюз (ЕС)

...
Грузия планира да подаде молба за членство Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Грузия подава молба за членство в Европейския съюз

Грузия възнамерява да подаде молба за участие Европейския съюз (ЕС) на 3 март. От ръководещата партия "Грузинска фантазия - Демократична Грузия " оповестиха, че решението е взето поради новите политически действителности и сигурността, която принадлежността към Европейски Съюз носи.

Грузия планираше да подаде заявката през 2024 година, само че по думите на ръководителя на ръководещата партия Иракли Кобахидзе страната ще кандидатства по ускорена процедура заради променената обстановка в света, поради нападението на Русия над Украйна.

През юли 2021 година, президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която декларират "непоколебимия блян " на своите страни за присъединение към Европейски Съюз.

Държавните глави на Украйна - Володимир Зеленски, на Грузия - Саломе Зурабишвили, и на Молдова - Мая Санду, обявиха в документа, че европейската вероятност е мощен тласък за трите страни да продължат да организират по-дълбоки промени.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски подписа на Украйна в Европейския съюз. Зеленски сподели във видеообръщение, че украинските управляващи молят към Европейски Съюз за незабавното присъединение на Украйна по специфична процедура.

Впоследствие и водачът на ръководещата партия в Грузия Кобахидзе прикани Европейски Съюз незабавно да прегледа молбата на Тбилиси.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР