Грузия обвини Русия във военни престъпления и нарушаване на човешките

...
Грузия обвини Русия във военни престъпления и нарушаване на човешките
Коментари Харесай

Грузия обвини Русия във военни престъпления по време на конфликта през 2008 г.

Грузия упрекна Русия във военни закононарушения и нарушение на човешките права по време на военния спор през 2008 година, написа " Гардиън ".

Представяйки доказателства пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, държавното управление на Грузия разгласи, че Москва е отговорна за голям брой нарушавания по време на войната през август 2008 година

Според Тбилиси в продължение на пет дни съветски самолети са направили повече от 100 офанзиви по грузински цели. Правителството добавя, че има голям брой доказателства, че са хвърляни съветски бомби над цивилни региони, че са убити и ранени почтени хора. Доказателствата съставляват показания на очевидци, сателитни фотоси, видеоматериали и прихванати телефонни диалози.

Грузинските управляващи разясниха, че съветските въоръжени сили са нахлули в двете отделили се грузински провинции Южна Осетия и Абхазия. Около 30 000 бойци са били изпратени в двете провинции.

Бен Емерсън, английски юрист, който съставлява Грузия, съобщи пред съдии, в това число и пред съветски и грузински представител, че наложеният надзор от Москва над тези територии е част от авансово плануван проект и задачата е била да се окупира допустимо най-вече територия.

Преди и след прекъсването на огъня съветски бойци са нахлули в етнически грузински села, съгласно юриста, блокирайки входовете и изходите. Силите в Осетия и други нередовни военнослужещи систематично са подпалвали грузински жилища и даже цели села. Емерсън добави, че са осъществявани изтезания и са заплашвани мирните жители със гибел, в случай че не изоставен земите си.

Грузия се обърна към съда в Страсбург ден след прекратяването на войната. Дългогодишната правосъдна борба по отношение на това какво се е случило по време на войната и кой е отговорен за разпалването й през днешния ден доближи връхната си точка, защото Русия и Грузия показват финални причини.

Москва неведнъж се оплаква, че съдът е привързан и политизиран. Русия упреква някогашния грузински президент Михаил Саакашвили за започването на спора, изпращайки бойци в Южна Осетия. Русия се пази, че е била почтен медиатор.

През 2009 година следствие на Европейски Съюз заключи, че Саакашвили е почнал войната с артилерийска пукотевица по град. Докладът отхвърля изказвания на Грузия, че офанзивата е в отговор на съветска инвазия. И двете страни се упрекват в нарушавания. Също се акцентира, че са осъществени военни закононарушения против грузински жители, само че се отхвърля позиция на Москва, че Грузия е отговорна в " геноцид " в Южна Осетия.

По-късно тази година се чака решението на съдиите.

През 2015 година съветският водач Владимир Путин се подписа под закон, в който се отбелязва, че Русия ще пренебрегне решения на съда в Страсбург, в случай че те са в несъгласие с конституцията на страната. Кремъл към този момент един път подцени решение, отказвайки да заплати 2 милиарда $ на акционерите на банкрутиралата съветска петролна компания ЮКОС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР