Грузия обвини Русия във военни престъпления и нарушаване на човешките

...
Грузия обвини Русия във военни престъпления и нарушаване на човешките
Коментари Харесай

Грузия обвини Русия във военни престъпления по време на конфликта през 2008 г.

Грузия упрекна Русия във военни закононарушения и нарушение на човешките права по време на военния спор през 2008 година, написа " Гардиън ".

Представяйки доказателства пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, държавното управление на Грузия разгласи, че Москва е отговорна за голям брой нарушавания по време на войната през август 2008 година

Според Тбилиси в продължение на пет дни съветски самолети са направили повече от 100 офанзиви по грузински цели . Правителството добавя, че има голям брой доказателства, че са хвърляни съветски бомби над цивилни региони , че са убити и ранени почтени хора. Доказателствата съставляват показания на очевидци, сателитни фотоси, видеоматериали и прихванати телефонни диалози.

Грузинските управляващи разясниха, че съветските въоръжени сили са нахлули в двете отделили се грузински провинции Южна Осетия и Абхазия . Около 30 000 бойци са били изпратени в двете провинции.

Бен Емерсън, английски юрист, който съставлява Грузия, съобщи пред съдии, в това число и пред съветски и грузински представител, че наложеният надзор от Москва над тези територии е част от авансово плануван проект и задачата е била да се окупира допустимо най-вече територия.

Преди и след прекъсването на огъня съветски бойци са нахлули в етнически грузински села, съгласно юриста, блокирайки входовете и изходите. Силите в Осетия и други нередовни военнослужещи систематично са подпалвали грузински жилища и даже цели села . Емерсън добави, че са осъществявани изтезания и са заплашвани мирните жители със гибел, в случай че не изоставен земите си.

Грузия се обърна към съда в Страсбург ден след прекратяването на войната. Дългогодишната правосъдна борба по отношение на това какво се е случило по време на войната и кой е отговорен за разпалването й през днешния ден доближи връхната си точка, защото Русия и Грузия показват финални причини.

Москва неведнъж се оплаква, че съдът е привързан и политизиран . Русия упреква някогашния грузински президент Михаил Саакашвили за започването на спора, изпращайки бойци в Южна Осетия . Русия се пази, че е била почтен медиатор.

През 2009 година следствие на Европейски Съюз заключи, че Саакашвили е почнал войната с артилерийска пукотевица по град . Докладът отхвърля изказвания на Грузия, че офанзивата е в отговор на съветска инвазия. И двете страни се упрекват в нарушавания. Също се акцентира, че са осъществени военни закононарушения против грузински жители , само че се отхвърля позиция на Москва, че Грузия е отговорна в " геноцид " в Южна Осетия.

По-късно тази година се чака решението на съдиите.

През 2015 година съветският водач Владимир Путин се подписа под закон, в който се отбелязва, че Русия ще пренебрегне решения на съда в Страсбург , в случай че те са в несъгласие с конституцията на страната. Кремъл към този момент един път подцени решение, отказвайки да заплати 2 милиарда $ на акционерите на банкрутиралата съветска петролна компания ЮКОС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР