Грузия, Молдова и Украйна направиха съвместно изявление за по-тясна интеграция

...
Грузия, Молдова и Украйна направиха съвместно изявление за по-тясна интеграция
Коментари Харесай

Грузия, Молдова и Украйна търсят страничен вход за ЕС

Грузия, Молдова и Украйна направиха взаимно изказване за по-тясна интеграция с Европейския съюз. На срещата на министрите на външните работи на страните от Източното партньорство с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в Братислава трите страни оповестиха амбициозната си цел за " постепенна интеграция в единния пазар на Европейски Съюз ", заяви порталът " Грузия онлайн ", представен от БГНЕС.

Министрите на външните работи на трите страни декларират, че би трябвало да бъдат открити нови благоприятни условия за разширение на " четирите свободи " на Европейски Съюз, което ще подкрепи " основаването на общо икономическо пространство ". Единният европейски пазар на Европейски Съюз се базира на правилата на четирите свободи на придвижване – на хора, артикули, услуги и капитали.

В своето взаимно изказване министрите на външните работи акцентират, че " като европейски страни, които се отнасят с почитание към основополагащите полезности на Европейски Съюз след реализирането на Споразумението за асоцииране и отчитайки волята на своите жители ", Грузия, Молдова и Украйна " преглеждат опцията да подадат заявление за участие в Европейски Съюз в сходство с член 49 ". Министрите акцентират, че европейската интеграция е " свободен избор " на техните нации и че другите страни са длъжни да се отнесат към него с нужното почитание.

Грузия, Украйна и Молдова се афишират за взаимен формат на разговор сред тях и Европейски Съюз, в който ще бъде обсъждана интеграцията в Европейски Съюз в региона на превоза, енергетиката, правораздаването, цифровата стопанска система и други.

ДНЕВЕН РЕД

Според тримата министри на външните работи срещата на върха на Източното партньорство през 2020 година " би трябвало да дефинира дълготраен, стратегически насочен към бъдещето дневен ред, който да очертае политическите цели и новите задания пред Източното партньорство ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР