Грузия иска да участва в Новия път на коприната от

...
Грузия иска да участва в Новия път на коприната от
Коментари Харесай

Грузия иска да се включи в Новия път на коприната

Грузия желае да взе участие в Новия път на коприната от Европа към Азия, разгласи министър председателят на страната Гиорги Квирикашвили.

" Грузия е подготвена да способства за развиването на така наречен Средния кулоар на Новия път на коприната ", сподели Квирикашвили на конгрес в Тбилиси, отдаден на самодейността.

Според него страната се намира на " жизненоважен " кръстопът, който свързва стопанските системи и културите на Изтока и Запада.

" Яркият интерес към форума свидетелства, че тази самодейност придобива стратегическо значение освен за участващите страни, само че и за всички, които се стремят към по-големи резултати в търговията, инфраструктурното развиване, усъвършенствания достъп до цифрова технология и по-близките до персонални контакти ", уточни министър председателят.

Като образец за това Квирикашвили посочи сполучливото съдействие сред Грузия, Турция и Азербайджан, които стартираха железопътния план Баку-Тбилиси-Карс, свързващ страните от Централна Азия с европейската железопътна мрежа посредством различен маршрут.

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) също поддържа Новия път на коприната и споделя визията и задачите на основателите на плана, увери вицепрезицентът на институцията Ален Пилу.

Заедно с Азиатската банка за развиване и други финансови институции, Европейска банка за възстановяване и развитие взе участие в развиването на Южния газов кулоар с финансова поддръжка от 500 млн. $. Тръбопроводът ще свърже Азербайджан, Турция и Западна Европа през Грузия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР