Грузия иска да стане първата страна, която отглежда лозя на

...
Грузия иска да стане първата страна, която отглежда лозя на
Коментари Харесай

Грузия ще произвежда вино на Марс

Грузия желае да стане първата страна, която отглежда лозя на сухата марсианска повърхнина, съобщи Франс прес. Въпреки че концепцията звучи като научна фантастика, кавказката страна изследва опцията за земеделие на Марс, където американците се зарекоха да пратят хора през идващите десетилетия.

" Грузинците са първите лозари в историята, а в този момент се надяваме да станем пионери в лозарството на друга планета ", съобщи Николоз Доборжгинидзе - създател на амбициозния план.
Първите следи от произвеждане на вино датират отпреди 8000 години в тази страна, притисната сред Кавказ и Черно море.
Група грузински бизнесмени и учени се отзоваха на поканата на НАСА за " трайно човешко наличие " на Марс с план за развъждане на разнообразни сортове грозде в парник на Червената планета.Проектът се назовава " IX Милениум " и се извършва от консорциум, в който вземат участие Грузинската организация за галактически проучвания, Тбилиският университет по търговия и технологии, Грузинският народен музей и компанията " Спейс фармс ".

Биоложката Марика Тарасашвили се пробва да развие бактерия, която ще трансформира в плодородна земя сухия грунт на Марс. Тя съобщи, че е постигнала обещаващи резултати. Екипът е събрал бактерии от разнообразни екосистеми в Грузия, в това число и от места с " рискови условия " до горещи минерални извори. Специалистите настояват, че са основали варианти, които могат да устоят на суровите условия на Марс.
Учените учат и устойчивостта на 525 типа грозде, които се отглеждат в Грузия, с цел да дефинират кои са най-подходящи и ще устоят на високото равнище ултравиолетови лъчи на Марс.

Засега най-вероятно е това да бъде сортът " Ркацители " - един от най-старите, от който се подготвя бяло вино. Следващият стадий ще бъде развъждането на лозя в лабораторни условия, наподобяващи тези на Марс - доста ниска температура, висока радиация, съществуване на въглероден окис, както и мощно атмосферно налягане. Изследванията ще допринесат и за развъждането на култури, които да устоят на промените на климата на Земята.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР