Грузинският парламент в неделя избра вътрешният министър Георги Гахария за

...
Грузинският парламент в неделя избра вътрешният министър Георги Гахария за
Коментари Харесай

Георги Гахария е новият премиер на Грузия

Грузинският парламент в неделя избра вътрешният министър Георги Гахария за министър председател на страната, оповестява Агенция Франс Прес. 98 депутати са дали своят вот в поддръжка на новия кабинет, заяви ръководителят на Народното събрание Арчил Талаквадзе. Опозицията бойкотира вота.

 © БГНЕС
44-годишният Гахария е спорна фигура в Грузия. Той прекарва по-голямата част от живота си в Русия и съгласно мнозина е про-Кремълски надъхан. Грузинците го държат виновен за насилственото смазване на митингите в столицата Тбилиси през лятото.

През юни и юли хиляди желаеха оставката на Гахария, откакто полицията употребява гумени патрони и сълзотворен газ против кротичък антируски митинг. Демонстрациите се трансфораха в огромно придвижване на публичното неодобрение против водача на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ - милиардера Бидзина Иванишвили.

Именно Иванишвили номинира Гахария за министър председател, откакто министър-председателят Мамука Бахтадзе подаде оставка в понеделник след единствено година на поста.

В новия кабинет влиза някогашният министър председател Иракли Гарибашвили, който ще оглави министерството на защитата и ще извършва и функционалностите на началник на службата за защита на Грузия. Вътрешен министър става Вакхтанг Гомелаури. Всички останали министри резервират позициите си.

Сега остава президентът Саломе Зурабишвили да подпише указа, с който ще утвърди новия министър председател и кабинета му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР