Грузинските власти твърдят, че са осуетили планове за прекарване на

...
Грузинските власти твърдят, че са осуетили планове за прекарване на
Коментари Харесай

Грузия твърди, че е предотвратила заговор за пренасяне на експлозиви в Русия

Грузинските управляващи настояват, че са осуетили проекти за превозване на няколко взривни устройства от Украйна в Русия през Грузия,координирани от украински жител, съобщи Агенция Франс Прес.

Шестте устройства са " импортирани в Грузия на 19 януари от украинския град Одеса през Румъния, България и Турция в миниван, принадлежащ на украински жител ", заяви грузинската работа за сигурност.

Те са съдържали 14 кг С-4 - пластично взривно вещество.

Властите конфискуваха три от тях на грузинско-руския граничен контролно-пропускателен пункт, а други три откриха в столицата Тбилиси, се споделя в изказването на службата за сигурност.

Според изказването Андрей Шарашидзе, украински жител от грузински генезис, е координирал проекта.Седем грузинци, трима украинци и двама арменци също са взели участие в превозването на взривните устройства, само че " никой от тях не е знаел за съществуването на експлозиви " в минивана, се споделя в изказването.

Тбилиси е упрекван в засилено съдействие с Кремъл, макар че съветски сили са ситуирани в елементи от Грузия от 2008 година, когато Москва нахлу в кавказката страна.

Сближаването на Грузия с Москва обтегна връзките сред Тбилиси и Киев. Те се утежниха още повече, когато грузинските управляващи вкараха в пандиза прозападния някогашен президент Михаил Саакашвили, който има украинско поданство.

Зеленски упрекна грузинските управляващи, че " постепенно убиват Саакашвили " в ареста по разпореждане на Кремъл, защото съгласно лекарите здравето на политика се е влошило.

През септември грузинското държавно управление съобщи, че заместник-началникът на военното контраразузнаване на Украйна и някогашен заместник-министър на вътрешните работи на Грузия Гиорги Лорткипанидзе е подготвял прелом в Грузия.

През юли Киев подреди на грузинския дипломат да напусне страната, година откакто отзова своя делегат от Тбилиси.

През същия месец Украйна наложи наказания на водещата грузинска самолетна компания Georgian Airways поради възобновяването на полетите до Русия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР