Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември.

...
Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември.
Коментари Харесай

Ето кога се открива груповият лов на диви свине


Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември. Това планува заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Това съобиха от пресцентъра на МЗХГ.

Във връзка с усложнената епизоотична конюнктура и установеното огнище на африканска чума по свинете в с. Тутраканци се вкарват ограничавания в регионите до границата с Румъния. Те са посочени в приложения към заповедта. В първата буферна зона, която обгръща до 5 км от границата с Румъния и до 10 км към с. Тутраканци се не разрешава груповият лов. Това визира 119 ловни дружинки от общо 2810 в България или единствено 4,2% от всички.

Втората зона, в която груповият лов е позволен, само че без кучета, обгръща териториите сред 5 и 10 км от границата с Румъния, респективно сред 10 и 20 км към с. Тутраканци. За останалата част от България няма ограничавания.

Груповото ловуване се прави единствено денем – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Провеждането на инструктаж на участниците в него е наложително. Ръководителят на лова ревизира съществуването на удостоверен ловджийски билет и членска карта, позволение за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълня съответното позволение за лов.

На глоба подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ослепителен предупредителен цвят при колективен лов на дива свиня и на малък дивеч. Забранена е използването на алкохол и упойващи субстанции преди и по време на лов.

Изпълнителна организация по горите (ИАГ) припомня, че ловното оръжие е персонално и не се дава на никой, даже на правоспособни ловци. При потребление на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на колективен лов на дива свиня се не разрешава потреблението на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е използването единствено на муниции вид „ патрон “.

Ръководният екип на Министерството на земеделието, храните и горите и на ИАГ пожелават на всички ловци наслука и приканват към прецизно съблюдаване на нормативната уредба и разпоредбите за сигурност при ловуване по време на ловния сезон.

Необходимо е всички ловци да демонстрират дисциплинираност и отговорност и да упражняват надзор между тях за вярното осъществяване на законовите разпореждания и опазването на дивеча по време на лова.

Проверките на чиновниците от структурите на Министерство на земеделието, храните и горите, ангажирани с надзор в горските територии не престават.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР