Групировките Ал Кайда и Ислямска държава са насочили оръжията едни

...
Групировките Ал Кайда и Ислямска държава са насочили оръжията едни
Коментари Харесай

Джихадистки войни: „Ал Кайда“ и “Ислямска държава“ се изправиха едни срещу други

Групировките " Ал Кайда " и " Ислямска страна " са насочили оръжията едни против други в Сахел, с което приключват интервал на дългогодишно съдействие, оповестиха специалисти пред AFP.

Al-Qaeda and the Islamic state group have turned their guns on each other in the Sahel, according to experts, fracturing a period of cooperation that has held for yearshttps://t.co/9jrO8VhQI2
— AFP news agency (@AFP) May 15, 2020
Двете терористични организации са влизали в спорове преди на други места, като да вземем за пример в Сирия. Но те нормално работиха в тандем в Сахел, където координираха нападенията си и даже обменяха екстремисти.
В полупустинния африкански район се следят години на спор с ислямските бойци, които за пръв път се появиха в северната част на Мали през 2012 година, преди да се впуснат в центъра на страната, и прилежащите Буркина Фасо и Нигер.
Хиляди бойци и цивилни са убити, а стотици хиляди напуснаха домовете си. Но от началото на годината имаше спорадични конфликти сред двете терористични организации, които прераснаха в спор в Мали и Буркина Фасо.
Малко детайлности се появяват за спора сред двете групировки, защото сраженията са в нестабилни региони, окупирани от бандити и етнически милиции, където постоянно пораждат конфликти с национални армии.
Експерти и локални представители показват като аргументи за спора сред ДАЕШ и " Ал Кайда " териториални разногласия и достъп до храна.
Махамат Салех Анадиф, специфичен представител на Организация на обединените нации в Мали, разяснява, че джихидистката война " повече не е загадка ".
" Не знаем по какъв начин ще свърши, всеки желае да постави ръка върху другия ", сподели той, обяснявайки, че групировките се бият за земя.
Клонът на " Ал Кайда " в района, в този момент групировката се назовава GSIM, се появи за първи път в Северно Мали през 2012 година и се откри в централната част на Мали през 2015 година
Историята на ДАЕШ в района е къса. Клонът на организацията в района е основан през 2015 година и в този момент работи в граничните райони, свързващи Мали, Буркина Фасо и Нигер.
Двете организации в никакъв случай не са сключвали формален съюз в Сахел, съгласно западен посланик в Бамако, столицата на Мали. Но това не им пречеше да работят дружно, означи дипломатът и описа, че са провеждали взаимни офанзиви и са разменяли екстремисти. Дипломатът добави, че повода за присъединението към тези групировки е обвързвана с локални условия, такива като липса на работа или човек е от маргинализирана етническа група.
Сблъсъците сред двете джихадистки организации са почнали, откакто терористи от ДАЕШ са пресекли район в централната част на Мали от Буркина Фасо при започване на годината. Екстремистите ходили от село на село, с цел да пропагандират задачата си. Регионът нормално е част от територия, която е под контрола на GSIM.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР