Групировката Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистката Лайра

...
Групировката Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистката Лайра
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Групировката " Нова ИРА " пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий, която бе простреляна смъртоносно в северноирландския град Лондондери

22.6% от Брутният вътрешен продукт е държавният дълг на България през 2018 година по данни на Евростат. Страната е на трето място по най-нисък дълг в Европейски Съюз след Естония и Люксембург Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров подаде оставка откакто в понеделник Софийският градски съд удостовери дефинитивно присъдата му от 1 година и 3 месеца отнемане от независимост условно с 3 години изпитателен период и 600 лева санкция - за шофиране в нетрезво положение. По закон отпред на публичната телевизия Българска национална телевизия не може да стои наказан на отнемане от независимост за съзнателно закононарушение.

Премиерът Бойко Борисов направи поредна ревизия на автомагистрала " Хемус " - при новия сектор от аутобана сред Ябланица и Боаза, и предвижда, че построяването й ще вдигне Брутният вътрешен продукт с най-малко 10 - 20%.

И трите компании, подали предложения в търга за два нови военни кораба за 984 млн лева, не престават напред в процедурата. Това са Fr. Lurssen Werft от Германия, варненската корабостроителница " Делфин ", считана за любимец в процедурата, и италианската Fincantieri. Това е втори опит за задвижване на плана, откакто първата процедура през 2018 година се провали поради проблеми с цената.

Делян Пеевски, който има единствено един присъствен ден като народен представител в сегашния парламент, още веднъж е на второ място в листата на Движение за права и свободи за евровота. Така беше и преди пет години при предходния избор, когато след избора Пеевски се отхвърли в интерес на идващия в листата. Водач на листата на Движение за права и свободи за настоящия избор е водачът на придвижването Мустафа Карадайъ. Вторник бе последният ден за партии и обединения да записват листите си за евровота на 26 май. От тази опция се възползваха от " Атака ", НФСБ и Инициативния комитет за издигане на някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева.
Свят

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Комедийният артист без политически опит Владимир Зеленский победи сегашния държавен глава Петро Порошенко на балотажа на президентските избори в Украйна със 73% против 25% от вота. Зеленский се възползва от дълбокото отчаяние на украинците от ръководството на Порошенко и съумя да активизира гласоподаватели от целия политически набор с популистките си обещания.

Централно място в програмата на новоизбрания украински президент Зеленский заема битката с корупцията, само че без ясна тактика по какъв начин

Съединени американски щати няма да удължат облекченията за главните купувачи на ирански нефт след приключването им на 2 май, като заплашиха да наложат наказания върху всяка страна, която продължи да търгува с Техеран. Сегашните облекчения важат за Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция. Новите ограничения идват една година откакто Вашингтон излезе от нуклеарното съглашение с Иран. Очаква се Саудитска Арабия и ОАЕ да оказват помощ за компенсирането на резултата от изваждането на иранския нефт от пазара.

Преговорите сред английското държавно управление и лейбъристите за намиране на компромис по Brexit бяха обновени . От " Даунинг стрийт " разясниха, че " незабавно би трябвало да бъде реализиран прогрес ". Но лейбъристкият водач Джереми Корбин отвърна, че държавното управление би трябвало да се съгласи да направи промени по съглашението за напускането, с цел да бъде преустановен блокажът. Целта на двете страни е да договорят договорка за Brexit, която депутатите да поддържат.

Икономика

Два са позволените претенденти за строителството на газовата връзка с Гърция - гръцката " Джей енд Пи - Авакс " (J&P Avax) и обединяването сред " Джи Пи груп ", ГБС и италианската Bonatti. При отварянето на цените за планиране и създаване на обекта стана ясно, че гръцката компания предлага 144.8 млн. евро, а обединяването е поискало 229.7 млн. евро. Цената е главен аршин, само че обединяването на " Джи Пи груп ", ГБС и Bonatti има доста по-висока техническа оценка, която е с 30% тежест за крайното класиране.

Общините ще връщат надвнесения налог здания за втори парцел в курортите. Това плануват законови промени, които идват, откакто Конституционният съд постанови, че по-високата данъчна ставка е противоконституционна. Тя влезе в действие от началото на тази година и е за притежателите на жилища, които не са съществени и които не са регистрирани по закона за туризма (т.е. като апартхотели или квартири) в над 140 курорта. Поправката планува надвнесените суми за налог здания да подлежат на прихващане и възобновяване.

Оманският фонд е отдръпнал претенциите си против България поради банкрута на КТБ . Като собственик на към 30% от банкрутиралата банка фондът претендираше обезщетение в размер на 80 млн. евро във Вашингтонския арбитраж. След два тура от писмени отбрани през декември 2018 година Държавният авариен фонд на Султаната Оман направи отвод от исковете си против България без опция да ги предяви още веднъж пред този или различен интернационален арбитражен съд, оповестиха от Министерството на финансите.
Компанията на Джеф Безос Amazon не съумя да се оправи с конкуренцията в Китай и разгласи, че ще закрие своя онлайн магазин през юли тази година. Дигиталният колос ще се концентрира върху по-печелившия бизнес за импорт на непознати артикули и облачните услуги в страната. Компанията не преодоля конкуренцията с Alibaba, която управлява 82% от онлайн търговията в Китай.

Бизнес

Потребителското кредитиране продължава да пораства с двуцифрен ритъм и през март , демонстрират данните на Българска народна банка. Общият размер на този вид заеми доближава 9.3 милиарда лева към края на тримесечието, което е със 17.9% над равнището от година по-рано. Ипотеките също се усилват - с 11.5% до 10.76 милиарда лева Фирмените заеми регистрират доста по-умерен ритъм на напредък - от 5.3% на годишна база през март.

Общини всеобщо афишират поръчки за планиране с нереалистични периоди и бюджети , като задачата най-вероятно е да отидат при избран реализатор. Това е посочил разбор на над 400 публични поръчки, направен от Камарата на архитектите в България. След обработката на информацията организацията е подала над 30 сигнала със подозрения за злоупотреби, като дребна част от поръчките са спрени, само че множеството са с определен реализатор и официално не са нарушили нормативната уредба. Сделки и планове

Норвежката LINK Mobility Group възобновява дейностите за придобиване на телекомуникационния бизнес на българската " Алтерко " . Това излиза наяве от подаденото съобщение до Комисията за защита на конкуренцията. Предстоящата договорка беше оповестена преди повече от година, само че беше краткотрайно замразена поради смяна в собствеността на норвежката група. Сделката е за телекомуникационния бизнес на " Алтерко ", който включва българските " Теравойс ", " Тера комюникейшънс " и " Алтерпей ", румънската Teracomm RO и македонската Tera Communications.

" Биодит " взе първия ваучер за 50 хиляди лева за листване на борсата. Производителят на биометрични системи за сигурност е пред процедура по набиране на 2.4 млн. лева от финансовия пазар посредством издаване на акции, а упованията са IPO-то да се организира преди лятото. В момента сдружението попълня пропуски в информацията, изисквана от Комисията за финансов контрол преди утвърждението на проспекта за обществено предложение. Датската верига за обзавеждане на дома JYSK възнамерява да открие нови осем магазина в страната през 2019 година Четири от обектите ще бъдат в София, а един - в Благоевград. Местоположението на другите три е в развой на договаряне, като компанията преглежда благоприятни условия за Казанлък, Търговище, Хасково. Плановете на компанията до 2023 година включват да има общо 50 магазина JYSK в страната, като се счита, че това е оптималното число за България.
Samsung Electronics отсрочи стартирането на пазара на новия си сгъваем смарт телефон за неопределен срок , откакто бяха оповестени информации, че дисплеят на Galaxy Fold се чупи единствено след няколко дни прилагане. Това евентуално ще навреди още веднъж на репутацията на най-големия производител на смарт телефони в света, показва Financial Times. Телефонът коства близо 2 хиляди $ и е един от най-скъпите в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР