Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в събота пое отговорност за самоубийствения

...
Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в събота пое отговорност за самоубийствения
Коментари Харесай

ДАЕШ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска страна " (ДАЕШ) в събота пое отговорност за самоубийствения атентат против шиитска джамия в южния афганистански град Кандахар, при който починаха минимум 41 души и бяха ранени още 70, съобщи Агенция Франс Прес.

Нападението в петък се случи единствено седмица след следващата офанзива на "Ислямска страна " против поклонници на шиити в джамия в северния град Кундуз, която умъртви повече от 60 души.

В изказване, оповестено в канала си в Telegram, джихадистката група съобщи, че двама атентатори-самоубийци са направили обособени офанзиви в разнообразни елементи на джамията в Кандахар.

Групировката, гневен противник на талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан през август, когато Съединени американски щати и техните съдружници се отдръпнаха, смята шиитските мюсюлмани за еретици.

Талибаните, които завзеха контрола над Афганистан след свалянето на държавното управление, подкрепяно от Съединени американски щати, имат своя лична история на гонене на шиити. Но новата ръководена от талибаните администрация даде обещание да стабилизира страната и след офанзивата на Кундуз даде обещание да отбрани шиитското малцинство, което в този момент живее под нейно ръководство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР