Групи от руските сили със специално предназначение и технически персонал

Групи от руските сили със специално предназначение и технически персонал ...

Руски спецназ е прехвърлен в сирийската провинция Идлиб.Групи от руските сили със специално предназначение и технически персонал за обслужване на бойната авиация пристигнали на аеродрум Абу Духур в провинция Идлиб, съобщиха световни медии. В авиобазата вече са прехвърлени сирийски военнослужещи.
 
В подготвяното настъпление освен араби, ще участват и руски сили – авиация, военни съветници и спецназ. В това настъпление нямало да участват ирански военни и формирования на „Хизбула”.
 
В предстоящото настъпление ще бъдат задействани практически всички съединения, участвали в разгрома на „южния фронт” в провинциите ДЕРАА и Ел Кунейтра.
 
Констатирани са масови придвижвания на правителствени войски в северозападната част на провинция Хама, където Дамаск формира мощна настъпателна групировка. Прехвърлени са в северозападните райони на Хама частите на „Силите на Тигъра”, Републиканската гвардия и 4-та бронетанкова дивизия. Очаква се в близко време в Хама да бъдат изпратени основните сили на 3-та, 10-а и 15-а (специална) дивизии.
 
Засега официално сирийският Генщаб декларира само намерения да създаде буферна зона в южната част на Идлиб с цел защита на провинция Хама и важният транспортен възел град Мухрада.
 
Дамаск в официална информация уверява, че армията не възнамерява да настъпи в провинция Идлиб и не планира никакви действия за овладяване на древния град Маарет ен-Науман, който освен с историческата си ценност е важен транспортен възел за цяла Северна Сирия.
 
Реалните действия на войските на Асад сочат подготовка за мащабно настъпление в Северна Хама и след това в южната част на Идлиб. Официалните изявления на сирийския Генщаб обаче са предназначени за Анкара, за да не бъде провокирана към незабавна агресия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ

 

Източник: blitz.bg