Групата запазва стратегията си, която предвижда производството и на други

...
Групата запазва стратегията си, която предвижда производството и на други
Коментари Харесай

Групата Aurubis спря инвестиция за 320 млн. евро и освободи директора си

Групата резервира тактиката си, която планува производството и на други метали с изключение на мед

© Надежда Чипева Германската група за произвеждане на мед и медни артикули Aurubis, която е притежател на завода в Пирдоп, изненадващо разгласи, че приключва един от основните си капиталови планове и освобождава предварително ръководителя на борда и основен изпълнителен шеф Юрген Шахлер. Причината за решението на надзорния съвет е, че планът се е оказал доста по-скъп от плануваните 320 млн. евро. Това не визира активността на компанията в България.

От Aurubis показаха още, че сегашната икономическа конюнктура ще окаже спомагателен напън върху финансовите резултати, откакто през март прогнозата към този момент беше намалена. Съобщението пристигна късно в сряда и беше отразено от пазара в четвъртък, като в границите на час след отварянето акциите на компанията поевтиняха със 7.86%.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Все по-сложно

Проектът, наименуван " Комплексна металургия на бъдещето ", беше очакван да се извършва в заводите на групата в Хамбург (Германия) и Олен (Белгия) и щеше да бъде една от най-големите вложения в историята на компанията. Целта му беше да разреши да се преработват все по-сложните концентрати, които идват от мините в света, като в това време се оползотворяват допустимо най-пълно примесите и се получават нови метали. Проектът щеше да разреши на компанията също да рециклира повече скрап и междинни артикули. Плановете бяха до 2022/2023 година Aurubis да усили продажбите на метали, разнообразни от мед, със 100% по отношение на равнищата от финансовата 2016/2017 година С приключването си планът трябваше да носи на компанията спомагателна облага от към 80 млн. евро годишно.

Реалностите

По време на базовото планиране обаче се е оказало, че капиталовите разноски ще бъдат доста по-високи от плануваното. " При това състояние планът към този момент не е стопански ефикасен, както се очакваше първоначално ", споделиха от Aurubis и прибавиха, че направените досега капиталови разноски ще понижат финансовия резултат през третото тримесечие с към 30 млн. евро.

През март компанията намали прогнозата си за облага заради по-слабото търсене на мед в международен мащаб. Според Aurubis икономическата среда сега единствено усложнява обстановката, което ще се отрази на резултатите за настоящото трето тримесечие и за цялата финансова година, която завършва в края на септември.

Медодобивните предприятия като цяло тази година не са в мощна позиция, защото лимитираното предложение на медни концентрати от мините води до по-ниски такси за преработката им до метал, откъдето по принцип идва облагата на металургичните фабрики.

Новият шеф

Според решението на надзорния съвет Юрген Шахлер се освобождава " неотложно ", вместо на 30 юни, когато изтичаше тригодишният му мандат. Наследникът му е явен още от януари, когато Aurubis разгласи, че постът ще бъде стихотворец от Роланд Харингс, който сега е заместник-председател на изпълнителния ръб. Това ще стане от 1 юли.

" Aurubis имаше огромни упования към плана. Болезнено е да се откри, че външните и вътрешните условия са се трансформирали толкоз доста, че планът към този момент не е доходоносен. В миг, когато следва да бъдат направени основни поръчки по него, е най-добре да се вземе твърдо решение и той да бъде преустановен ", изяснява Роланд Харингс, представен в формалното известие.

Групата обаче ще продължи да следва задачата си да се трансформира в производител на разнообразни метали. Ключов детайл от осъществяването на тази тактика е придобиването на белгийско-испанската Metallor Group за 380 млн. евро. Сделката беше подписана в края на май и сега чака утвърждение от антимонополните управляващи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР