Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското

...
Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското
Коментари Харесай

Протест за свободата на словото в Сърбия и срещу Вучич

Групата за свободни медии провежда митинг пред постройката на сръбското държавно управление под лозунга " Журналисти против фантоми " поради натиска върху кореспонденти от телевизия H1, заяви кореспондентът на организация МИА в Белград, съобщи БГНЕС.
Непосредствената причина за митинга е вчерашен случай, при който двама маскирани мъже внесоха към 500 листовки в двора на телевизия Н1, на които пишеше " Република Сърбия - сбогом ". Добре пристигнали в Люксембург. "
Освен доста медийни чиновници, нощес пред постройката на сръбското държавно управление се събраха и жители, които пристигнаха да поддържат публицистите. Множеството носеше плакати с надписи: " Този режим не е наред, медиите и страната са поробени " и други с лога на националните и частни малките екрани и таблоиди, на които беше изписано " Пропагандната машина на Вучич ".
Журналистката Тамара Спаич се обърна към събралите се и съобщи, че H1 телевизия прави това, което би трябвало да прави публичната медия. Тя уточни, че жителите желаят да знаят кои са фантомите, които атакуват Н1 и хвърлят листовки. " Прокуратурата и полицията би трябвало да се разсънят от бездънен сън и да стартират да работят ", сподели Спаич.
Президентът на Независимата асоциация на публицистите в Сърбия Желко Бодрозич означи, че Сърбия живее в общество, в което няма независимост на медиите и че хората от Европейския съюз най-сетне са го видели. " Ако Сърбия желае да се причисли към фамилията на европейските страни, тя би трябвало да освободи медиите и да остави публицистите умерено да си правят работата ", сподели Бодрозич.
Журналистът Слободан Георгиев уточни, че няма да се знае какво се случва в Сърбия, в случай че я няма телевизия H1. Той добави, че случилото се в понеделник пред постройката на медията е единствено външно проявяване и че натискът е доста по-голям и продължава от самото начало.
След неговото послание публицистите подвигнаха журналистическите си карти, с цел да покажат, че няма да се откажат от битката да правят работата си свободно, с което митингът завърши.
Подобен митинг имаше и в Ниш в сряда вечерта.
По мотив демонстрациите, известната журналистка Гордана Суза съобщи, че по времето на Слободан Милошевич е имало повече независимост на медиите. " Днес времето е несравнимо, имаме 1300 медии, което е доста за толкоз дребна страна, само че 90% от тези медии приказват и лъжат единомислещо - лъжата се трансформира в законна активност. От самостоятелни медии към този момент имате една кабелна телевизия, три седмични вестника, един всекидневник и няколко портала, всички от които са под напън и под непрекъснат напън от " основния деспот в Сърбия ".
В неделя организация МИА разгласява изявление с основния редактор на всекидневника " Данас " и един от създателите на телевизионното предаване " Плаж " на Драголюб Драза Петрович, който означи, че " в Сърбия има независимост на публицистиката, само че свободата на словото не е обезпечена ".
" Знаете ли, никой политик не желае отрицателна гласност, само че свободата на словото е основата на Европейския съюз. Европейски Съюз гледа удобно на Александър Вучич, мислейки, че той е водачът, който ще реши казуса с Косово. Така той ги държи в неопределеност в продължение на седем години, само че ще би трябвало да уреди въпроса с Косово, тъй че Европейски Съюз не се интересува от медийната обстановка в Сърбия. Ние нямаме помощ или поддръжка от тях, като се изключи че понякога някой от техните представители идва в редакцията на " Данас ", с цел да ни каже, че са надълбоко ангажирани с демократичните правила, върховенството на закона и свободата на медиите. А това е всичко, което всекидневно се нарушава в Сърбия от страна на държавното управление. И те просто приказват единствено едни думи и по никакъв метод не ни оказват помощ или пазят от това държавно управление, което е прекомерно нахално в отношението си към медиите ", сподели Петрович.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР