Групата "Трейс Груп Холд" подобрява финансовия си резултат през първото

...
Групата "Трейс Груп Холд" подобрява финансовия си резултат през първото
Коментари Харесай

Трейс Груп отчита консолидирана печалба след свиване на разходите

Групата "Трейс Груп Холд " усъвършенства финансовия си резултат през първото тримесечие на тази година. Инженеринговата компания се регистрира през акционерите с чиста консолидирана облага от 3.81 млн. лв. при загуба от 1.37 млн. лв. година по-рано.
Холдинговото сдружение продължава да печели публични поръчки в разнообразни градове из страната, излиза наяве от междинния счетоводен доклад. В края на март то има в портфейла си 14 дъщерни компании и вложения в едно смесено дружество, посредством които прави всички типове инфраструктура - строителство, рехабилитация, поддържане, планиране и всички свързани действия. "Трейс " диверсифицира и уголемява непрекъснато обсега на своята активност. Портфолиото на дейностите на групата също по този начин включва вложения, интернационална търговия и логистика.

Компанията развива активност и на европейския пазар в следните области: създаване и поддържане на пътна инфраструктура в България и Сърбия, в това число строителство на мостове и тунели. "Трейс Груп Холд " взе участие в реализирането на най-големите планове от републиканската инфраструктура, измежду които са доизграждането на автомагистралите "Тракия " и "Хемус ". Дружеството взе участие и в строителството на сръбската част от Коридор № 10.

В момнета "Трейс Груп Холд " АД взе участие в построяването нa 1/3 от Софийското метро. Вече има пуснати в употреба седем метростанции и прилежащия към тях метро път. В момента извършва планове по третия метродиаметър.

В резултат на това приходите на групата нарастват до 55.34 млн. лв. по отношение на 54.43 милиона в края на март 2018-а. Консолидираните парични приходи по строителни контракти на компанията обезпечават главната част от общите доходи (94.48%) и нарастват с 1.187 млн. лв. на годишна база.

Значителният спад на разноските на холдинга през първите три месеца на тази година предопределят подобряването на финансовия консолидиран резултат. "Трейс Груп Холд " свива харчовете с над 6 млн. лв. - до 48.09 млн. лв.. Разгледани по типове разноските за първични материали, материали и консумативи, външни услуги и за заплати и осигуровки на личния състав понижават по отношение на същия интервал на предходната година.

Увеличение има при харчовете за амортизации, обезценките на активи и другите разноски. Част от нарастването, в размер на 18.26%, при консолидираните разноски за амортизации се дължи на непознатите активи с право на прилагане по контракти, които съдържат лизинг.

В последна сметка за първото тримесечие осъществените доходи общо са на стойност 54.784 млн. лева, а разноските общо, без разноски за налози, са 50.769 млн. лв.. Финансовият резултат преди облагане е брутна облага в размер на 3.842 млн. лв.., а облагата след облагане е 3.811 млн. лв..

Прогноза за резултатите от настоящата финансова година не е оповестена. Дружеството афишира планирани данни за приходите на тримесечен интервал. Отчетените към края на март доходи са по-високи с 15% от плануваните данни в междинния отчет към декември 2018 година.

Мениджърите на "Трейс Груп Холд " предвиждат намаляване на приходите по контракти с клиенти, в т. ч. и на приходите по строителни контракти през второто тримесечие на тази година.

През първото тримесечие търговията с акциите на "Трейс Груп Холд " ставаше в необятни граници, а на 3 юни затвориха борсовия ден при 2.82 лв. за един брой. От март акциите на компанията не са в състава на SOFIX.

Към края на март най-големите акционери са Николай Михайлов (66.97%) и "Галини-Н " ЕООД (9%). Други компании и самостоятелни вложители управляват 24.01%, а "Трейс Груп Холд " АД има 0.02% назад изкупени лични акции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР