Групата, съставена от няколко кораба на НАТО, влезе в Черно

...
Групата, съставена от няколко кораба на НАТО, влезе в Черно
Коментари Харесай

NATO засили присъствието си в Черно море

Групата, формирана от няколко кораба на НАТО, влезе в Черно море. Това заяви в " Туитър " порталът Bosphorus Naval News.

В Черно море влизат по-специално два кораба от втората непрекъсната военноморска група на НАТО (SNMG2) - фрегата на Кралския канадски флот " Торонто " и фрегата от Испания " Санта Мария ".

Също по този начин са включени холандския унищожител " Еверцен ", българската фрегата " Дръзки " и турската " Йелдъръм ".

Корабите ще вземат участие в ученията " Морски щит " дружно с украинските и грузинските сътрудници.

По-рано, от посолството на Канада в Украйна оповестиха, че " Торонто " и " Санта Мария " ще дойдат в пристанище Одеса след наблюдаване на Черно море.

Това не е първото посещаване на кораби на НАТО в Черно море през последните няколко месеца. В края на февруари американският унищожител Доналд Кук беше в района с екип за конвой. След като корабите посетиха Одеса, президентът на Украйна Петро Порошенко назова визитата " ярка проява на съдействието сред Киев и Вашингтон ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през февруари, че Алиансът има намерение да усили наличието си в Черно море. Той означи, че загрижеността на НАТО се ускори от " противозаконното задържане на украински моряци " през ноември 2018 година - Русия ги упрекна в нелегално прекосяване на границата.

В Москва случаят се смята за провокация, в Киев - акт на експанзия. Съединените щати, Австралия и Европейският съюз постановиха персонални наказания против няколко руснаци поради задържането на украински моряци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР