Групата, оформила се още в края на 2021 г. с

...
Групата, оформила се още в края на 2021 г. с
Коментари Харесай

Русия иска да превземе родния шахмат. Няма ли най-сетне прокурату...

Групата, оформила се още в края на 2021 година с издигането през януари 2022 на кандидатурата й за ръководител, бързо пренасочи напъните си. Виждайки, че не може да бъде определена от клубовете, Стефанова бе оповестена за почетен ръководител на ново съдружие – БФШ 64. Именно посредством него бе изработен нов опит за завладяване на ръководството в родния шахмат. Тази небрежно скалъпена федерация обаче не съумя да получи лиценз. 

 

Тогава към този момент напъните се придвижиха на интернационалния фронт – с нови и остарели контакти. Още до момента в който тече процедурата по лицензиране, президентът на Европейския шахматен съюз, грузинецът Зураб Азмайпарашвили, в персонално качество, без каквото и да било решение на Борда на съюза, изпраща писмо до ММС в безусловен жанр и даде инструкции кой може и кой не може да бъде признат за член на организацията. 

 

Тук е мястото да се означи, че сътрудникът на Стефанова и татко на детето й, Иван Чепаринов, известно време се състезаваше точно за Грузия. Няма нищо инцидентно.

След като и този лост на влияние се оказа неефикасен, стартира да се разиграва съветската карта. За никого не са загадка околните контакти на Стефанова и хора от обкръжението й, като печално известния в шахматните среди с уклон към асимилиране на планове Николай Тодоров, с съветското посолство. Гостуванията и срещите с дипломат Митрофанова може да не са развили изключително шахмата у нас, само че сигурно са повлияли на отношението на съветското управление на ФИДЕ към процесите в страната ни. 

 

Кой управлява ФИДЕ?

 

Президент от 2018 година е някогашният вицепремиер на Русия от времето на Медведев – Аркадий Дворкович, а юридически шеф е Александър Мартинов. Макар седалището на ФИДЕ да е в Швейцария, обществена загадка е, че всички решения се вземат в Кремъл. Но по какъв начин това въздейства на събитията в шахмата у нас? 

 

На конгреса на ФИДЕ през 2022 в Индия делегатът от България Стефанова абсолютно поддържа втория мандат на Дворкович. За да се включи интензивно в работата на Конгреса на ФИДЕ, тя даже отхвърля присъединяване за националния тим на България по същото време. След като БФШ 2022 получава лиценз през ноември 2022 година и надлежно подава своите документи за участие в интернационалната федерация, последната стартира серия от странни дейности. 

 

Първо у нас при започване на март идва специфичен делегат в лицето на румънеца Даниел Флореа, изпратен с решение на Съвета на ФИДЕ, управителен от Дворкович. Този румънски политик, обходил огромна част от политическия набор в северната ни съседка, последно намира кей на депутатската банка в русофилската Partidul Republican din Romania. Това решение на ФИДЕ не е нормална процедура, поради събитието, че от България има единствено една кандидатура за участие, и тя е от лицензирана федерация. 

След серия от срещи Флореа изпраща отчет до Съвета на ФИДЕ – висшия изпълнителен орган, и предлага повторна аудиенция. С такава задача през юни идва дружно с албанеца Ералд Дервиши – дясна ръка на към този момент упоменатия Азмайпарашвили. Те афишират, че образуват комисия, която ще оглавят и която ще ръководи шахмата у нас, до момента в който не бъде определено ново управление по посочен от тях метод. 

 

Лицензираната федерация, в която членуват съвсем всички клубове, естествено отхвърля. 

 

На всички писма, които изпраща БФШ 2022, дава отговор единствено и само правният шеф - руснакът Мартинов. Но в родината ни постоянно е имало задоволително мекерета, и комисията е формирана, с цел да извърши куп пакости в идващите месеци – кадруване, спънки за интернационалните участия, замяна на състезатели. 

Докато БФШ 2022 се грижи за осъществяване на Държавния състезателен календар, тези хора не си губят времето, а приготвят почвата за инсталиране на утвърдено от Москва управление. Решителна роля в тяхната задача играе лицето Георги Градев. 

 

Печално известният на цялата ни спортна общност неюрист блясва с тесни контакти с съветските си шефове. Още през 2018 той е защитавал ползите персонално на Дворкович по дело в Международния състезателен арбитраж по отношение на допускането му до изборите за президент на ФИДЕ. Партньор в записаната в Москва на ул. Ленинская независимост компания Sila International Lawyers, Градев стартира да коли и беси в шахмата у нас. 

 

В какво качество – на секретар на Временната комисия, избран за подобен от Флореа и Дервиши. А в нея той влиза като прокурист на БФШ 64. И въпреки по-късно от БФШ 64 да отдръпват пълномощията му, това към този момент не може да го спре. Никой от непознатите за българския шахмат съпредседатели на този противозаконен по родното законодателство орган няма и такова желание – в противен случай.

 

Няколко думи за Sila International Lawyers – близка до Кремъл правна конструкция, която под прикритието на отбрана ползите на спортисти, брани съветските ползи в спорта. Дори Фейсбук индексира изявления на въпросната адвокатска фирма като свързани с източници под контрола на съветските управляващи. Техният човек у нас е точно Градев. 

След цялостния неуспех на краткотрайната комисия, която по този начин и не съумява да записва резултатите от активността си в Търговския указател, Стефанова и Градев още веднъж са на път да се провалят в желанията си. 

 

В този миг обаче е основан нов план – БСФШ. 

 

Три клуба и неразбираемо какъв брой лица /прокуратурата проверява случая/ на 3 октомври в изцяло закрит формат учредяват нова конструкция. Този път няма никакви обединявания и друга димна завеса – тази групировка е призвана на стане член на ФИДЕ. 

 

Окомплектовайки микс от документи на комисията, на БФШ 64, с фалшификации и замяна /и този случай се разследва/, БСФШ подава документи за участие в интернационалната федерация. Така претенденти стават две организации. Ако съблюдава устава си, интернационалната федерация не би трябвало да е затруднена – единствено едната дава отговор на условието за народен лиценз и това е БФШ 2022. 

 

В дневния ред на Генералната асамблея обаче са включени точки и за двете федерации. Това се удостоверява и от Конституционната комисия, заседаваща 6 дни преди асамблеята. Тя предлага да се дават по 10 минути на представители и на двете федерации. 

 

В петък, 15.12, в 22.00 часа, по-малко от 40 часа преди началото на Генералната асамблея, в лицензираната федерация се получава писмо от… Мартинов, с което ги уведомява, че Съветът на ФИДЕ не ги позволява до присъединяване в асамблеята и ги изважда като точка от дневния ред. 

 

Нищо инцидентно – всяка опция за обжалване би трябвало да бъде избегната. Става известно, че на това съвещание на Съвета е имало изявление на Стефанова, а по-късно тя е била подкрепена от не кого да е, а Азмайпарашвили и Дворкович. На самата Генерална асамблея, когато е обсъждано участието на БСФШ, пратеник закономерно пита – а не нарушаваме ли личния си правилник и няма ли да ни осъдят в Международния състезателен арбитраж? Веднага след него Дворкович дава поредно думата на Дервиши, Флореа и най-после, несъмнено, на Азмайпарашвили. Други изявления не се позволяват и тематиката е заметена под килима. Гласуването е условност. 

 

Трябва да се подчертае, че при започване на март у нас ще дойде румънеца Даниел Флореа, като делегат на ФИДЕ. Идва с решение на Съвета на ФИДЕ, управителен от Дворкович. Този румънски политик, обиколил необятен кръг от партии в северната ни съседка, последно намира кей в депутатската група на отявлената русофилска Partidul Republican din Romnia - като българската " Възраждане ". Това решение на ФИДЕ не е нормална процедура, поради събитията, че в България има единствено една кандидатура за участие и тя е от лицензираната федерация - както е законно. Длез серия от срещи Флореа изпраща отчет до Съвета на ФИДЕ и предлага втора аудиенция. С по този начин задача през юни идват той и албанецът Дервиши - дясна ръка на упоменатия към този момент Азмайпарашвили. Те обявявьт, че образуват комисия, която ще оглавяват и която ще ръководи шахмата у нас, до момента в който не бъде определено ново управление по посочен от тях метод. Лицензираната федерация, в която членуват множеството клубове, отхвърля напълно оргументирано. На всички писма БФШ 2022 единствено и само правният шеф, руснакът Мартинов. Но в родината ни постоянно е имало задоволително мекерета, и комисията е формирана, с цел да извърши куп пакости в идващите месеци - кадруване, спънки за интернационалните участия, ходмяна на състезатели. Докато БФШ 2022 поставя всички грижи да се извършва спортния календар, тези хора се занимават с прокарването на съветските ползи ши начначаване на управление, комфортно на Москва. Важна роля в този маскарад играе прочулият се най-вече със кавги Георги Градев. Именно той поддържа топли контакти в съветските подмолни играчи. Още през 2018 година той е защитавал ползите на Дворкович пред Международния арбитраж по проблема за допускането на Дворкович да кандидатства за началник на ФИДЕ. Използвайки събитието, че е сътрудник в записаната в Москва Sila Intrnacional Lawyers, Градев стартира да се изживява като централна фигура в българския шахмат, каквато не е и в никакъв случай не е бил. Той просто е секретар в комисията на Флореа и Дервиши. Там той попада като прокурист на БФШ 64, която по-късно отдръпва пълномощията му, само че това не го стопира в стремежа му да лобира за съветските ползи в родния шах.

 

Sila Intrnacional Lawyers е правна конструкция, която под прикритието на лозунги за отбрана ползите на спорта, в действителност прокарва кремълските ползи на всички места, където това е допустимо. Въпреки неуспеха на всички дейности на въпросната полулегална комисия, която по този начин и не съумява да записва активността си в Търгавския указател, Стифанова и Градев не престават неистовите опити да

 

Всичко това обаче слага ред въпроси. Домогва ли се Кремъл до власт в българския шахмат? Може ли протежета на обвързвана с Москва адвокатска фирма да не престават да дерибействат у нас? Някой ще прочете и приложи ли пакетите със сапредадат ползите на българския шах в съветски ръце. нкции, признати от Европейски Съюз по този въпрос? Може ли пратеник на България в интернационална спортна федерация да е лице, не криещо топлите си контакти с Митрофанова и руснаците по висшите етажи в шахмата? Кой е предназначен да отбрани националните ни ползи в спорта?

 

Спортният арбитраж ще се произнесе по спортните въпроси, а по политическите?

 

Не е ли извънредно време ДАНС и прокуратурата да се заемат със протичащото се в българския шахмат, който в последно време построява същински първенци и печели триумфи на международно и европейско равнище.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР