Групата на най-развитите в света икономики и демокрации - Г-7,

...
Групата на най-развитите в света икономики и демокрации - Г-7,
Коментари Харесай

Г-7 може да се съживи заради студената война на САЩ с Китай

Групата на най-развитите в света стопански системи и демокрации - Г-7, също както Световната комерсиална организация, Световната здравна организация, НАТО - е на мушката на затрупания от вътрешнополитически рецесии Доналд Тръмп за реформиране съгласно разбиранията му за национални ползи на Съединените щати.

Тръмп, който ръководи Г-7 тази година, заявява, че групата не е в крайник с времето и настоя за включване в нея на Индия, Южна Корея, Австралия и... Русия, която беше прогонена от този конгрес поради намесата й в Украйна преди 6 години. Освен това, ползата на Тръмп диктува Г-7 да стане плацдарм за геостратегическа борба против Китай.

Това, с изключение на съветската част от предложенията, е нещо, което не подхожда на европейските членки на Г-7, най-малко на канцлера Ангела Меркел.

„ Ние канадците сме вежливи. Разумни сме. Но няма да се оставим да ни командват ".

„ Нека да бъда почтен. От нас се възползват в действителност всички останали страни ".

Тези основни изречения - първата на канадския министър председател Джъстин Трюдо, а втората - на американския президент Доналд Тръмп - илюстрират кратко и ясно напрежението в обединението на западните демокрации, което на срещата на върха на Г-7 в Канада през юни 2018 година към този момент беше нагнетено до алено.

Трюдо реагира на митата, които Тръмп, следвайки политиката си на „ Америка преди всичко ", наложи на съдружниците на Съединените щати в НАТО. Европа и Канада към този момент бяха фрапирани от изтеглянето на Вашингтон от иранската нуклеарна договорка и Парижкото съглашение за климата. Разгоряла се беше към този момент междусъюзническа комерсиална война.

Съединените щати не подписаха официалното съобщение от срещата в Канада. Затова Франция - домакинът на годишната среща на Г-7 предишното лято, даже не предложи взаимно изказване.

Тази година семейството се пада на Тръмп, само че проектите да събере останалите водачи на най-развитите стопански системи в света във Вашингтон още този месец се провалиха. Даже и видеоконференция няма да има. Може би въпреки всичко нещо ще се организира през септември, а може и, по думите на Тръмп, след президентските избори през ноември.

Въпросът е съумя ли Тръмп да обезсмисли Г-7? Ще я трансформира ли в отживялост, за каквато счита НАТО, в случай че завоюва втори мандат. И какъв брой смислена е концепцията му да употребява форума като обединен фронт против Китай?



В изявление за БНР Джеръми Шапиро - специалист по трансатлантическите връзки от Европейския съвет за външна политика разяснява тематиката.

„ Г-7, съгласно мен, е отживялост още през този мандат на Тръмп. Но дано въпреки всичко бъдем обективни - тя е отживялост даже от известно време преди него. А антикитайската задача предлага опция Г-7 да се съживи. Но това няма да се случи при ръководството на Доналд Тръмп. Доказателство за това е и държанието му на двете последни срещи на върха - изнервят го съдружници, които смеят да имат лична позиция и го принуждават да се бори за своята ", сподели специалистът.

След скандалната реакция на Тръмп на митингите за расови права в страната му и изтеглянето и от Световната здравна организация немският канцлер Ангела Меркел отхвърли да пътува до Вашингтон под предлог, че пандемията не е утихнала. Тогава Тръмп се принуди да разгласи отсрочване, само че и проект да разшири Г-7 с Индия, Южна Корея и Австралия. Освен това заявява, че кани и Русия да се върне на масата на водещите стопански системи, изхвърлена от там 2014-а поради анексирането на Крим.

„ Идеята, че Г-7 би трябвало да се приспособява към настъпилата нова световна епоха - концепция, която в действителност идва от Англия, а не от Доналд Тръмп - че Г-7 би трябвало да се разшири с още няколко демокрации - е рационална. Но мисля, че въпросът за включване и на руснаците e обезпокоителен и че може би Тръмп не е най-хубавият мотор за разширението и превръщането на Г-7 в по-полезна организация ", сподели Шапиро.
Европейският съюз, в лицето на първия си посланик Жозеп Борел, съобщи, че Тръмп няма пълномощията самичък да трансформира състава на Г-7.

А съгласно Джеръми Шапиро реабилитирането на Русия е проблематично - не тъй като тя не е от най-развитите стопански системи, а тъй като не е демократична страна.

„ Дори визията на Доналд Тръмп е Г-7 да може да работи като с общото изказване за Хонконг преди няколко дни - да е нещо като антикитайска конгломерация. Това не би било допустимо, в случай че и руснаците би трябвало да вземат участие ".



Дали руснаците желаят да вземат участие в обединен западен фронт като част от втора студена война на Съединените щати - този път против Китай? Отговорът на този въпрос наподобява явен. Спорно е обаче и дали съдружниците на Вашингтон биха се включили.

„ Да, допустимо е. Ще има нова студена война. Може би дори към този момент я водят Съединените щати и Китай. Средствата са разнородни. Но администрацията на Тръмп се отнася доста надменно към съдружниците си, към привличането на съдружници. И във връзка с Европейския съюз, и към Япония, и към Австралия. Привличането им като част от битката беше от основно значение по време на първата студена война. Но отношението на Съединените щати към съдружниците тогава беше доста по-различно ", счита Шапиро.

Г-7 се ражда през 1973 година като Г-5 - Съединените щати, Англия, Франция, Западна Германия и Япония. Целта е била петте най-развити международни стопански системи да координират макроикономическата си политика в отговор на срутва на $ през 1971-а, Никсъновия потрес, петролната рецесия и последвалата криза.

- В положение ли са седемте най-могъщи западни демокрации и стопански системи да изпълнят същата задача в този момент - в рецесията или даже депресията след Covid-19?

- Не мисля, че Г-7 е способна да свърши още веднъж тази работа. Защото тя към този момент не съставлява задоволително огромен дял от световната стопанска система и мощта й не е толкоз огромна. Все още страните в групата са много могъщи дружно, само че разликата сред сегашното и 70-те години е възходът на Китай, Индия, Турция, Бразилия и други такива страни, който понижава относителната мощ на Г-7.

- Г-20 е потвърдила през 2008 година капацитета си да е потребна при оправянето с рецесии, счита още Джеръми Шапиро. Но тогава, за разлика от в този момент, Съединените щати и Китай имаха общи ползи и бяха на едно мнение. Има ли късмет за връщане към естественото, в случай че Тръмп изгуби изборите през ноември?

- Не знам към този момент какво към този момент значи „ обикновено ". Но бих споделил, че няма връщане към времето преди 2016-а. Случилото се през последните 4 години - рецесиите, които Тръмп провокира, и рецесиите, които просто го сполетяха - трансформираха Съединените щати изоснови. Нов президент би могъл да направи доста за смяна на траекторията на страната, за възобновяване на връзките със съдружниците и на репутацията на Съединените щати в света, само че не мисля, че е допустимо да се възобновяване на каквото и да ни се е коствало обикновено преди идването на Тръмп.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР