Групата на ГЕРБ внася законови промени, които предвиждат спирането на

...
Групата на ГЕРБ внася законови промени, които предвиждат спирането на
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага да се спират семейните помощи за дете, което не посещава училище или детска градина

Групата на ГЕРБ внася законови промени, които плануват прекъсването на фамилните помощи за дете, което не посещава наложителна детска градина или учебно заведение. Това стана ясно на брифинг на партията в Народното събрание през днешния ден.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика Светлана Ангелова изясни, че законопроектът им планува ремонти в Закона за общественото подкрепяне и Закона за фамилните помощи за деца.

" Най-важната смяна е в Закона за фамилните помощи за деца - че в границите на един месец от една образователна година, в случай че се позволени отсъствия повече от три дни за дете, което посещава постоянна форма на предучилищно обучение, и неявяване от 5 образователни часа за възпитаник, фамилията се лишава от месечна помощ за дете до навършване на 18 години или до довеждане докрай на приблизително обучение ", съобщи Ангелова.

Председателят на парламентарната комисия по обучение Милена Дамянова разяснява, че това е последна мярка в съпоставяне със настоящия режим, и цели да предотврати използването на малки врати и изключения.

" Промяната, която внасяме, има една съществена цел - всяко дете има право на обучение, а фамилията и страната имат задължението да подсигуряват това право ", добави тя.

Дамянова още акцентира, че тази политика не е редно да бъде възприемана като глоба, а в противен случай - изпитание да се утвърди учебното заведение като " социална и най-висша полезност ".

Министърът на образованието Красимир Вълчев разяснява, че непосещаването на учебно заведение е основен проблем в цялата страна и на всички места хората приканват за по-тежък санкционен режим. Той въпреки всичко акцентира, че няма да бъдат спирани всички обществени помощи, защото някои от тях би трябвало да бъдат получавани все пак.

Към момента законопроекти със сходни ограничения има импортирани от групите на " Обединени патриоти " и " Българска социалистическа партия за България ".

Патриотите внесоха своето предложение при започване на месеца. То планува промени в Закона за общественото подкрепяне, които да обвържат взимането на обществени помощи с присъединяване на получателите в стратегии за ограмотяване, придобиване на подготовка и полагане на общественополезен труд.

В началото на годината Българска социалистическа партия също внесе предложение за законови промени в Закона за общественото подкрепяне и Закона за предучилищното и учебното обучение. Те плануват прекъсването на всички фамилни помощи, в случай че дете под 16 година не върви на учебно заведение, както и преразглеждане на политиката за делегираните бюджети за учебните заведения и прекъсване на практиката " парите следват ученика ". Предложението им планува и ремонти в Наказателния кодекс, които да засилят глобите за лица, които живеят на брачен начала с малолетни и малолетни деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР