Групата на БСП в Столичния общински съвет ще подкрепи Доклада

...
Групата на БСП в Столичния общински съвет ще подкрепи Доклада
Коментари Харесай

БСП: Ще търсим политическа отговорност за кризата в Перник

Групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет ще поддържа Доклада за предприемане на дейности за обезпечаване на в допълнение водоснабдяване на град Перник чрез водоснабдителната система на Столична община, само че си резервира правото да търси политическа отговорност по всички въпроси, на които ръководещите не дадоха приемливи или никакви отговори.
Това съобщи заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова след днешното взаимно съвещание на три от комисиите - по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне, финанси и бюждет и стопанска система и благосъстоятелност.
" Първата неприятна изненада за нас в този отчет беше неналичието на кмета Фандъкова като вносител, разяснява Милка Христова. - Още от началото на този проблем се говореше, че страна по всички тези взаимоотношения ще бъде кметът на Столична община, че тя ще внесе отчет, а СОС ще го гласоподава. А се оказа, че този отчет го внасят двама общински съветници. Да, те са ръководители на две комисии, само че даже това не е отразено в отчета. А кметът на никое място не попада. Това е от години познатата ни процедура Йорданка Фандъкова да не поставя подписа си под отчети, когато става въпрос за решение на тежки проблеми с незнаен край . Елементарен прийом за отвод от вдишване на отговорност при решения с незнайни публични последствия ".
По време на взаимното съвещание на трите комисии Милка Христова означи доста пропуски и забележки в оферти за гласоподаване на изключителната сесия на СОС във вторник от 10,00 часа отчет.
" Съществува доста съществено разминаване сред това, което тримата министри желаят от СОС в писмото си и това, което двамата вносители оферират на общинските съветници за гласоподаване посредством отчета , разяснява тя.
- В протокол №3 от 23 януари 2020 година по точка 28 е взето решение министрите на стопанската система, на районното развиване и благоустройството и на околната среда да насочат искане до СОС да прегледа опцията за възмездно прекосяване на водни количества в размер на 300 литра в секунда през водоснабдителната мрежа на София, които са нужни за справяне с рецесията в Перник. Същото се желае и в писмо от 24 януари. Във импортирания отчет от двамата общински съветници се твърди, че предлаганите решения, които СОС би трябвало да одобри на следващия ден, са въз основата на тези две писма. Но! В точка 1 от плана за решение ни се предлага да се гласоподава възмездно разпределяне на водни количества от водоснабдителната система на София към тази на Перник. Това на процедура значи, че става дума за подписване на контракт сред " Софийска вода " и ВиК- Перник, по силата на който " Софийска вода " ще продаде на ВиК-Перник определено количество вода, чиято цена ще бъде избрана от КЕВР.
На всеки образован жител незабавно му излиза наяве, че това, което желае Министерски съвет е обезпечаване на прекосяване - това съставлява тип сервитутно право - а в предлагания за гласоподаване от СОС отчет става дума за комерсиална договорка. А от това следват доста въпроси. Те са свързани с метода на образуване на цената на водата, на разноските, включени в тази цена и кой ще я заплаща. Защото от една страна в решението се споделя, че страната ще поеме всички разноски освен по построяването на помпената станция и трасето, само че и по обезпечаването на водоподаването. В решението обаче, което ни оферират - което всъщност съставлява да одобрим сключването на търговски контракт сред двете водоснабдителни сдружения - въобще не излиза наяве какво ще е присъединяване на страната в оперативните разноски, свързани с водоподаването ".
Милка Христова добави също, че сега ВиК-Перник не е в положително финансово положение и даже е във банкрут. " Подаването на вода от страна на " Софийска вода " евентуално няма да може да бъде платено. Оттук изниква въпроса кой ще поеме тези неизплатени разноски и на процедура - вреди за " Софийска вода ", разяснява още Милка Христова. -
Съществува прекомерно огромна възможност всичките оперативни разноски по поддръжката на рилския тръбопровод, по възможните повреди, както и тези, свързани с водоподаването да се поемат от жителите на София. Или най-малко към този миг не съществува гаранция, че това няма да се случи ".
Милка Христова добави, че има още доста въпроси, които пораждат от по този начин оферти за гласоподаване отчет от страна на двамата общински съветници от ГЕРБ. " С сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия имаме оферти, които ще повторим и на сесията на СОС във вторник, сподели тя. - Надяваме се да бъдем чути. В противоположен случай, макар че ще подкрепим отчета евентуално еднопосочно защото става въпрос за филантропична рецесия, разразяваща се на 20 км от София, ще си запазим правото по всички въпроси, които поставихме и не срещнахме съответна ответна реакция, да търсим политическа отговорност от отказалите да я поемат ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР