Групата държави срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа е

...
Групата държави срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа е
Коментари Харесай

GRECO ни похвали за борбата с корупцията

Групата страни против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа е приела отчет с оценка за осъществяването от България на отправените по-рано рекомендации за попречване на корупцията измежду народните представители, съдиите и прокурорите. Това заяви пресслужбата на Съвета на Европа. В заключенията от тази оценка се показва, че България е изпълнила приемливо или се е справила по приемлив метод с общо 16 от 19 рекомендации, отправени през 2015 година. Останалите три рекомендации са отчасти изпълнени, се отбелязва в документа.

По отношение на народните представители, в границите на Народното събрание е основан Обществен съвет, формиран от представители на гражданското общество, с цел да се улесни публичната консултация, а графикът за разглеждане на законопроектите е продължен, с цел да се даде повече време на заинтригуваните страни да вземат участие в разглеждане на законопроектите в парламентарните комисии. Въведена е процедура за битка с нарушаванията на етичните правила от страна на народните представители, като парламентарната комисия може да постанова санкции при нарушавания. Извършен е самостоятелен обзор на предотвратяването на спора на ползи и на инспекциите на декларациите за имуществото на депутатите, признат е закон за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, основана е Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, се отбелязва в отчета.

При съдиите и прокурорите България също е подхванала стъпки за осъществяване на рекомендациите на GRECO. В структурата на Висшия правосъден съвет (ВСС) са основани съдийска и прокурорска гилдия, с цел да се избегне въздействието на едната специалност върху решенията, свързани с кариерата при другата. Приети са спомагателни правила за инспекция на честността на съдиите и прокурорите, в това число посредством постоянни заявления за имущество. Принципът на инцидентно систематизиране на делата е въведен за съдиите и за прокурорите. Предприети са стъпки за покачване на първичното и на настоящото образование на съдиите и прокурорите по въпроси за корупцията. Направена е оценка на успеваемостта на надзора и използването на стандартите за честност на правосъдната власт и на Инспектората на Висш съдебен съвет са дадени спомагателни пълномощия за инспекции на заявления за имущество на съдии и прокурори и заявления за спор на интереси; съдийската и прокурорската гилдия могат да образуват дисциплинарни производства.

Някои от безпокойствата на GRECO не са изцяло прегледани. Броят на членовете на Висш съдебен съвет в съдийската гилдия, определени от Народното събрание, към момента е еднакъв на броя на съдиите, определени от техни сътрудници, което оставя опция за непозволено политическо въздействие върху кариерата на съдиите. Петгодишният период за придобиване на статут на несменяемост от съдиите към момента не е понижен. Прилагането на спомагателното заплащане за съдиите наподобява остава предмет на решения по лична преценка, се добавя в заключенията.

GRECO поздравява България за постигнатия прогрес в осъществяването на рекомендациите, се показва в документа, признат в началото на 6 декември 2019 година. За Българска телеграфна агенция от прессужбата на Съвета на Европа прецизираха, че с този отчет наблюдението на осъществяването на рекомендациите по тези тематики се приключва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР