Група за патриотични песни (ГПС) при съюз на ветераните Дулово

...
Група за патриотични песни (ГПС) при съюз на ветераните Дулово
Коментари Харесай

Ден на приложните занаяти се проведе в Дулово

Група за патриотични песни (ГПС) при съюз на ветераните Дулово бе в основата на провелия се в града Ден на приложните занаяти, проведен от локалното читалище " Н.Й.Вапцаров ". Представени бяха голям брой професионални занимания, присъщи в предишното, само че някои от тях съществуват и през днешния ден като памет за действия, от които са зависели всекидневието и битът на българина.

Много от занаятите са от епохи достигнали до наши дни. Всеки поминък е композиция от умеене и гений. В предишното младежите са пращани при майстори години наред за асимилиране на занаята, с който те са изхранвали фамилиите си.

Народните занаяти носят хубост, въображение и творчество. Те са част от българската ни просвета и завещание, материалните носители на които се съхранява и понастоящем. Днес в учебните заведения се учат по какъв начин да се работи с метал, дърво, хартия, както и да си служат с разнообразни принадлежности.

В самобитния празник бяха показани: работилница " От природата " с началник К.Кръстев - преподавател по изобразително изкуство към ОУ " Христо Смирненски " - той употребява дървени клончета и борови части за направа на елементи, с помощта на своята фантазия; работа с хартия и изобразяване с пръстчета, както и изобразяване на керемидка - дело на госпожа Калчева; работа с отпадъчни материали в семейството, претворени благодарение на въображението в красиви сувенири - госпожа Мустафа, която е строителен инженер.

И не на последно място работа на дамите от ГПС с началник Костадинка Димитрова пресъздали от предишното занаятите, заети с най - значимия миг за човек след подготовката на храната - направата на облеклото: от вълната до преденето, от хурката до плетенето.

" Благодарение на извършеното мероприятие ние всички станахме едно цяло възрастни и деца, майстори и фенове. Любопитството на децата, желанието ни да им обогатим мозъчетата с нови неща, тъй като те седнаха до нас, с цел да видят: бримка - пелерина, бримка - пелерина и се получи една въллшебна дреха, която облича и през днешния ден целия български народ. Всяка група на занаятите изчерпателно показва метода на разработване, включиха се и децата и с готовност направиха техни елементи, за които бяха поощрени с така наречен сега съвременен " документ - участник " в Деня на приложните занаяти ", споделиха уредниците.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР