Група японски учени от университета в Киото за пръв път

...
Група японски учени от университета в Киото за пръв път
Коментари Харесай

В Япония за пръв път присадиха IPS клетки в мозъка на пациент

Група японски учени от университета в Киото за пръв път в света направиха интервенция за присаждане на нервни кафези, отгледани от индуцирани стволови кафези /IPS-клетки/ в мозъка на пациент, измъчен от заболяването на Паркинсон, съобщи ТАСС.

Операцията е протекла сполучливо и никакви негативни последици не са били установени при пациента, като медицинските наблюдения над него не престават.

"В съдействие с фармацевтичните компании ние имаме намерение да създадем нервни кафези на основата на IPS-клетки, налични за целия свят ", означиха сътрудници от университета в Киото.

Операцията съставлява значима крачка по пътя на действителното лекуване на заболяването на Паркинсон. По-рано университетът в Киото заяви, че негови учени са основали от IPS-клетки банка от 5 милиона нервни кафези, произвеждащи хормона допамин. Именно неговият дефицит се смята за една от основните аргументи за възникването на заболяването на Паркинсон.

В Япония към този момент бяха направени клинични тествания по отсъждане на ретина на окото, отгледана благодарение на IPS-клетки. Пациентът страда от старческа макулна недъгавост, напомни организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР