Група войници в Нигер твърдят, че са свалили президента Мохамед

...
Група войници в Нигер твърдят, че са свалили президента Мохамед
Коментари Харесай

Военен преврат в Нигер, затвориха границите

Група бойци в Нигер настояват, че са свалили президента Мохамед Базум, откакто по-рано на Нигер, Ниамей , заяви " Асошиейтед прес ". Те оповестиха по държавната телевизия, че са поставили завършек на държавното управление поради влошаващата се сигурност на африканската страна.

" Това е резултат от продължаващото утежняване на обстановката със сигурността, неприятното икономическо и обществено ръководство ", сподели Полковник-майор Амаду Абдрамане във видеото. Седнал на маса пред девет други бойци, той сподели, че въздушните и сухопътните граници са затворени и е натрапен комендантски час, до момента в който обстановката се стабилизира.

Войниците споделиха, че всички институции са спрени и силите за сигурност ръководят обстановката. Бунтовниците приканиха външни страни да не се намесват.

В столицата стачкуващи се събраха пред президентския замък, с цел да се възпротивят на опита за прелом. След това беше открита пукотевица, която ги разпръсна. Няма информация дали протестът е подсилен от други елементи на армията. Не е ясно къде е бил президентът по време на известието или дали е подал оставка.

Групата, която се назовава Национален съвет за запазване на страната, съобщи, че продължава уговорките си към интернационалната и националната общественост.

По-рано обява от акаунта на президентството на Нигер в Twitter заяви, че членове на елитната армия са взели участие в " антирепубликанска проява " и несполучливо са се пробвали да получат поддръжка от други сили за сигурност. Според обявата армията и националната армия на Нигер " са подготвени да нападат ", в случай че участващите в акцията не се откажат. Тя прибавя, че Базум и фамилията му са добре.

Комисиите на Африканския съюз и Икономическата общественост на западноафриканските страни описаха събитията като опит да бъде свален Базум.  Международната общественост остро осъди опита за завладяване на властта.
 Блинкън упорства за освобождението на президента на Нигер
Блинкън упорства за освобождението на президента на Нигер

Армията завзе президентския замък, затвори границите и наложи комендантски час

Улф Лаесинг, началник на програмата за Сахел във фондация Конрад Аденауер разяснява, че протестът е " призрачен сюжет за западните сили, които са заложили на Базум и Нигер като нова котва за сигурността на Сахел ". Според него елементи от армията евентуално към момента са лоялни към Базум.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също осъди метежа. Той прикани за незабавното освобождение на Базум, както и за " неотложно преустановяване на всички дейности, подкопаващи демократичните правила в Нигер ".

Правителствата на Франция и Съединените щати също показаха угриженост и приканиха участващите бойци да прекратят дейностите си.

Нигерийският президент Бола Тинубу, който беше определен този месец за ръководител на Комисията на Икономическа общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), разгласи, че управлението на съюзът ще се опълчи на всеки опит за събаряне на държавното управление на Нигер.

" Трябва да бъде напълно ясно на всички играчи в Република Нигер, че управлението на района на ECOWAS и всички фенове на демокрацията по света няма да толерират обстановка, която да извади от строя демократично определеното държавно управление на страната ", сподели Тинубу. " Ние ще създадем всичко в границите на нашите пълномощия, с цел да подсигуряваме, че демокрацията е крепко засадена, подхранвана, добре вкоренена и процъфтяваща в нашия район. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР